Colombiaanse topguerrillera geeft zich over

Een vrouwelijke topcommandant van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft zich gisteren overgegeven na jarenlang op de vlucht te zijn geweest. Nelly Ávila Moreno, alias ‘Karina’, leidde het Frente 47, dat actief is in het noordwestelijke departement Antioquia.

Tegen haar liepen zes arrestatiebevelen, wegens moord, terrorisme, rebellie, ontvoering, afpersing en vernieling. Daarbij genoot ze een reputatie van een gewelddadig en meedogenloos strijdster, die haar binnen de van oorsprong marxistische FARC tot icoon maakte.

Ze sloeg op de vlucht toen de Colombiaanse president Álvaro Uribe kort na zijn aantreden, in 2002, het leger expliciet opdracht gaf haar gevangen te nemen en 1,5 miljard peso’s (nu ruim 540 duizend euro) op haar hoofd zette.

De animositeit tussen de twee gaat terug tot midden jaren negentig, toen Uribe gouverneur was van Antioquia en zij daar in de bananenregio Urabá tegen de rechtse paramilitaire groep ACCU streed. Met een serie ontvoeringen en moorden maakte ze zich er gevreesd onder zakenlui en grootgrondbezitters. Bij een actie in 1998 verloor ze haar rechteroog; sindsdien droeg ze een zonnebril.

In 2000 kreeg ze, na enkele jaren ondergedoken te zijn geweest, het bevel over het Frente 47. Dit front was onder meer verantwoordelijk voor de moord op acht politieagenten aan de grens met Panama, in 2005.

De laatste maanden zou het blok echter sterk verzwakt zijn. In maart dit jaar kwam het in het nieuws toen guerrillatopman Iván Ríos, die in het front bescherming genoot, vermoord werd door zijn lijfwacht. Deze Pablo Montoya hakte Ríos’ rechteronderarm af en meldde zich hiermee bij de autoriteiten, die hem en drie anderen beloonden met de 1,8 miljoen euro tipgeld die op Ríos’ hoofd stond. Montoya, die gold als een vertrouweling van Karina, pleegde het verraad, omdat de manschappen zouden zijn verwaarloosd.

Deze maand deed Uribe via de landelijke media een oproep aan Karina om zich na ruim twintig jaar strijd over te geven. De tussen de 45 en 47 jaar oude guerrillera, die inmiddels moeder is van een zoontje, zou hierop contact hebben gezocht met de geheime dienst DAS, waarmee ze haar overgave voorbereidde.

Toen ze zich gisteren aangaf, was ze, volgens minister van Defensie Juan Manuel Santos, „praktisch stervende van de honger”. Ook had ze een kogelwond in haar arm, die ze opliep bij een recente poging van het leger haar op te pakken. (EFE, AFP)