ChristenUnie weert homo’s niet formeel

De ChristenUnie werpt geen formele belemmeringen op voor homoseksuelen die de partij in een politieke functie willen vertegenwoordigen. Maar ze moeten haar politiek wel „geloofwaardig” kunnen uitdragen.

Of zij dat kunnen, bepaalt een sollicitatiecommissie. Als een homoseksuele kandidaat getrouwd is of samenwoont, is dat „een relevant gegeven”.

Dat schrijft de Commissie Representatie ChristenUnie. Het landelijke bestuur van de partij heeft dit vandaag bekendgemaakt. Het bestuur neemt het advies over.

De commissie, onder leiding van de Zwolse wethouder en oud-GPV-voorzitter Janco Cnossen, werd ingesteld nadat vorige zomer ophef ontstond over uitspraken van het Amsterdamse deelraadslid Yvette Lont. Zij noemde de homoseksuele praktijk een zonde die „de geestelijke dood” verdient. Zij pleitte er voor praktiserende homoseksuelen te weren uit bestuursfuncties. De ChristenUnie zat met de kwestie in de maag en stelde daarom de Commissie Representatie in. Die moest de vragen beantwoorden welke eisen gesteld kunnen worden aan de politieke vertegenwoordigers van de partij en of de discussie over homoseksualiteit aanleiding is de gedragscode van de partij te herzien.

De conclusie luidt dat bepaalde levenswijzen niet à priori worden uitgesloten. Er komt in de gedragscode geen ‘zondenlijst’ met daarin homoseksualiteit als belemmering voor een politieke functie. Maar de partij neemt in de code wel op dat politieke vertegenwoordigers altijd aanspreekbaar horen te zijn op de Bijbel.

Partijleider André Rouvoet, tevens vice-premier en minister voor Jeugd en Gezin, is „zeer te spreken” over het advies, omdat de politieke geloofwaardigheid van vertegenwoordigers wordt gekoppeld aan bijbelse uitgangspunten en het politieke programma van de ChristenUnie. De partijleden buigen zich 14 juni over de code.

Commissielid Meindert Leerling kan zich niet vinden in de conclusies. Hij wil dat de code het onmogelijk maakt dat gehuwde of samenlevende homoseksuelen actief zijn voor de partij.

De Vereniging van Christelijke Homo’s en Lesbiennes is bang dat het advies er toe leidt dat homo’s met een relatie de ChristenUnie niet kunnen vertegenwoordigen.