Brainfood

Vandaag beginnen de eindexamens. Door het ganse land wordt gestudeerd, gestampt, geoefend, gevloekt, gezweten en misschien hier en daar zelfs wel gespiekt. Gekauwd op potloden en pennen wordt er ook, vermoed ik. Want studeren maakt hongerig.

Van mijn eigen eindexamentijd herinner ik me dat ik leefde op een strikt dieet van dubbele boterhammen met pindakaas die volgens een strak schema iedere twee uur moesten worden toegediend op straffe van een appelflauwte. Zelden zoveel gegeten als in die paar weken waarin mijn hersenen een marathon liepen. Van voedsel dat de hersenfuncties stimuleert had nog nooit iemand gehoord. Wij hadden geen Red Bull. Wij dronken koffie.

Anno 2008 wordt algemeen erkend dat bepaalde voedingsstoffen invloed hebben op onze cognitieve vermogens. Cafeïne staat nog steeds bovenaan. Maar ook ijzer uit vlees en appelstroop, de hoge dosis kalium die in bananen voorkomt en bepaalde flavonoïden uit cacao schijnen stimulerend te werken. Omega-3 vetzuren zijn zelfs onmisbaar voor de hersenen. Ze verbeteren niet alleen de prestaties maar verhogen ook onze stressbestendigheid. Wie slim is (of het wil worden) eet dus veel vette vis, noten, zaden en bladgroenten.

In het Nederlands bestaat er nog geen naam voor, maar in het Engels wordt wel gesproken over brainfood. Deze week wil ik hier in koken etc aandacht besteden aan dit soort voedsel. Lekkere ontbijtjes, broodjes en andere happen die helpen om die lastige eindexamenperiode net even wat scherper door te komen. We trappen af met een super-brainboosting-koffie-bananen-chocolade-smoothie.

Wie wil kan nog een schepje bovenop de nuttige stoffen in koffie (cafeïne), bananen (kalium, koolhydraten) cacao (flavonoïden + cafeïne) en melk (vitamine B12) doen door lecithinepoeder toe te voegen. Lecithinepoeder wordt gemaakt uit sojabonen. Het bevat choline, dat door het lichaam wordt omgezet in acetylcholine, een stof die het concentratievermogen verbetert. Het poeder is in kartonnen bussen te koop bij natuurvoedingswinkels en drogisten. Ik moet er wel bij vertellen dat het lichaam zelf ook lecithine en choline aanmaakt en dat het nut van extra lecithine in de voeding niet wetenschappelijk is aangetoond. Je moet dus zelf maar zien of je het het proberen waard vindt.

Met onderstaande hoeveelheden maak je twee grote glazen smoothie. Een voor bij het ontbijt, en een om in een thermoskan mee te nemen voor als je halverwege je examen in slaap dreigt te vallen.

Voor twee glazen:

2 rijpe bananen

8 ijsblokjes

100 ml afgekoelde espresso of sterke koffie

200 ml koude melk (of sojamelk)

2 theelepels cacaopoeder

eventueel: 1 eetlepel lecithinepoeder

1 eetlepel honing

Pel de bananen en snijd ze in stukjes. Doe ze samen met de ijsblokjes in een blender of keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de koffie, de melk, het cacaopoeder, lecithinepoeder en de honing toe en mix tot een glad, romig drankje.

Janneke Vreugdenhil

Welke hapjes en drankjes helpen jou de examentijd door? Vertel erover op ww.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil