Banken genereus voor Carlsberg

De banken van Carlsberg geven bij het waarborgen van zijn claimemissie blijk van een pittige kijk op het nemen van risico’s. Het verzoek van de Deense brouwer aan zijn aandeelhouders om 6 miljard dollar (3,9 miljard euro) aan contanten te fourneren, waarmee voor een deel de overname van de helft van zijn Britse concurrent Scottish & Newcastle (S&N) moet worden gefinancierd, is door de betrokken banken tegen verrassend gunstige voorwaarden gegarandeerd.

De nieuwe aandelen worden op het eerste gezicht tegen een fikse korting aangeboden – 40 procent lager dan de slotkoers van vorige week donderdag. Afgezet tegen de theoretische koers waarop de aandelen na uitgifte zouden moeten worden verhandeld, bedraagt de korting echter slechts 25 procent. Dat is aanzienlijk minder dan bij recente claimemissies van HBOS, RBS en Bradford & Bingley.

De banken – waaronder Lehman Brothers en BNP – hebben ook niet op een andere manier hun risicoaversie getoond. De vergoedingen voor de claimemissie zijn met 1,5 procent ongebruikelijk laag, zeggen ingewijden. En zonder ‘achtervangers’ blijven de risico’s op de balansen van de banken staan, totdat de aandelen zijn verkocht.

Waarom zoveel enthousiasme? Een van de redenen is dat Carlsberg niet in de puree zit. Het verhaal achter zijn vraag om geld moet beleggers meer aanspreken dan de recente reeks reddingsoperaties voor banken. De aandelenkoers van de Deense brouwer is met zo’n 20 procent gestegen sinds de overeenkomst met S&N werd beklonken.

Maar de voorwaarden lijken nog steeds beter dan Carlsberg verdient. De overname van de helft van S&N zal ervoor zorgen dat de schulden van Carlsberg, ter hoogte van bijna viermaal de verwachte winst voor dit jaar, enorm zullen toenemen. Het concern zal bovendien zeer gevoelig zijn voor riskante markten als Rusland en Kazachstan.

Intussen wordt van beleggers gevraagd genoegen te nemen met vrijwel stemloze aandelen, in de wetenschap dat de controlerende aandeelhouder van Carlsberg, de Carlsberg Foundation, niet even hard zal meewerken. De stichting kan alleen maar aandelen kopen met geld dat is verkregen door voorrangsrechten te verkopen, hetgeen betekent dat zij geen nieuw geld binnenbrengt. Maar omdat zij speciale aandelen met extra stemrecht bezit, blijft haar controle intact.

Nu de banken verder met weinig aandelenuitgiftes – los van reddingsoperaties – te maken hebben, zullen ze waarschijnlijk niet met grote hoeveelheden onverkochte aandelen blijven zitten. Toch is hun generositeit opmerkelijk. Het zegt waarschijnlijk meer over de droevige staat van de markten voor aandelenkapitaal dan over het vertrouwen dat de waarborgers hebben in de capaciteiten van de Denen om goede deals te sluiten.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.

    • John Foley