Aspergetaart

1 rol roomboter bladerdeeg (diepvries) of 1 pakje vierkante lapjes roomboter bladerdeeg (diepvries)500 g asperges200 g gerookte zalm4 eieren250 ml slagroom2 eetl. fijngehakte dillezout en versgemalen peper

Achteloos staat er in praktisch elk recept vermeld dat er zout aan moet worden toegevoegd. Zout?! Wat voor zout? Met een bus Jozozout hoef je in het luxueuze Anantara Resort in de Maladiven niet aan te komen. Bij Anantara, dat ook resorts heeft in Thailand, Abu Dhabi, China, Tanzania en op Bali, is een zoutsommelier werkzaam die de gasten behulpzaam is bij het uitkiezen van het juiste zout bij het juiste gerecht. Nasrulla is zijn naam en hij beveelt bijvoorbeeld zijn favoriet – gerookt zout uit Washington State – aan, dat goed past bij gegrild voedsel, vooral bij rood vlees. Gerookt zout uit Bali is zeer geschikt om aan tonijn te worden toegevoegd. De resorts zien er oog- en portemonneeverblindend uit. Ook in Nederland kun je met bijzondere soorten zout experimenteren. Zie www.salsamentum.nl.

Het recept voor een aspergetaart: verwarm de oven voor op 210 graden. Schil de asperges en kook of stoom ze 10 minuten. Laat ze goed uitlekken. Snijd de asperges doormidden. Snijd de zalm in reepjes. Klop in een kom de eieren los met de room en de dille. Voeg een snufje zout en versgemalen peper toe. Bekleed een ringvorm of vuurvaste aardewerken taartvorm, die net iets kleiner is dan de deegcirkel, met het net ontdooide deeg. Druk het deeg tegen de binnenkant van de vorm aan. Druk de naden van de kleine vierkante lapjes goed tegen elkaar aan. Snijd deeg dat over de rand van de vorm valt weg. Leg bakpapier en een blinde vulling, bijvoorbeeld peulvruchten, op het deeg en bak het 10 minuten. Verwijder papier en vulling. Verlaag de oventemperatuur tot 190 graden. Leg de asperges stervormig op het deeg en leg de zalmreepjes tussen de asperges. Giet het ei-roommengsel er bovenop. Bak de taart in circa 35 minuten gaar.

Anne Scheepmaker

Morgen: Andere uitsmijter

    • Anne Scheepmaker