‘ASMI-baas in raad van commissarissen’

De huidige topman van chipmachinefabrikant ASMI, Chuck del Prado, zou voor de aandeelhouders die willen dat hij opstapt wel acceptabel zijn als commissaris van het bedrijf. De beleggers, waaronder het Britse pensioenfonds Hermes en de hedgefondsen Fursa en Centaurus, willen dat Del Prado de dagelijkse leiding van het bedrijf overdraagt aan de Iraniër Farhad Moghadam. ASMI zelf houdt vast aan de positie van Del Prado, zoon van oprichter Arthur del Prado.

De aandeelhouders willen ook dat de huidige raad, onder leiding van president-commissaris Paul van den Hoek, opstapt. Als compromis zouden de aandeelhouders akkoord willen gaan met een rol voor Chuck del Prado in de raad voor commissarissen, zegt een betrokkene. Het is nog onbekend of ASMI daarmee kan leven.

Morgen dient voor de ondernemingskamer in Amsterdam een zaak die is aangespannen door Hermes. Hermes wil daar de door de Stichting Continuïteit ASMI opgerichte beschermingswal afbreken. De Stichting gaf vorige week plotseling 30 procent preferente aandelen uit aan de leiding van het bedrijf. De familie Del Pado heeft zelf ruim 20 procent van de aandelen. Daarmee kunnen de overige aandeelhouders nooit meer een meerderheid halen bij de stemming op de aandeelhoudersvergadering, woensdag. Naast Hermes hebben ook de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), Fursa en de aandeelhouders Centaurus en het Harvard Endowment Fund zich bij de zaak aangesloten.

    • Egbert Kalse