Artiesten bedenken bizarre dansjes...

Dans een gek dansje, zet het op YouTube en wie weet wordt het een hit. Veel muzikanten gingen je voor.

Vijf recente danshypes op internet op een rij.

Van bovenaf: Techtonik (foto), meisjes doen Rolex Sweep en de Salmon Dance YouTube

De dansvloer is allang niet meer het enige podium om je heupbewegingen aan de wereld te tonen. De badkamer, huiskamer en slaapkamer rukken op, want met de komst van videoshare-websites als YouTube heeft iedereen met camera en internetverbinding de mogelijkheid deel te nemen aan nieuwe danshypes. YouTube is een danstheater geworden.

Neem de dansstijl jumpstyle. Die werd pas echt een hit toen internet eraan te pas kwam. Jumpstyle bestaat sinds eind jaren negentig, maar bleef ongezien voor iedereen die geen hardcorefeesten in Zaanse pakhuizen bezocht. Toen eenmaal online video groot werd, werd ook jumpstyle groot.

Inmiddels zijn ook de ogen van artiesten en marketingmanagers geopend. Want het is nu veel makkelijker een danstrend te ontketenen en daarmee publiciteit te generen. Zo heeft Nivea samen met TMF kamerdansen.nl opgezet, waar iedereen zijn met de webcam opgenomen danskunsten met de wereld kan delen, en zich vervolgens kan laten beoordelen door de bezoekers van de site. Een slimme zet van Nivea, want als jij degene bent die mensen aan het dansen krijgt, heb jij de aandacht.

Artiesten voorzien hun videoclips ook steeds vaker van een eigen nieuw dansje. Hoe gekker hoe beter, want hoe meer het dansje specifiek geassocieerd wordt met hun liedje, hoe kleiner de kans dat iemand anders er met het succes vandoor gaat. Heel wat artiesten hebben in de afgelopen maanden met hun bizarre dansjes grote successen weten te boeken. De belangrijkste voorbeelden van de afgelopen tijd op een rij:

Soulja Boy-dans

De zestienjarige Amerikaanse amateurrapper Soulja Boy publiceerde in april 2007 zelf zijn nummer Crank Dat op internet. In een korzelig, in een huiskamer opgenomen filmpje voerde hij met twee anderen de Soulja Boy-dans uit. Het filmpje werd een enorm succes, en YouTube stroomde al snel vol met amateuruitvoeringen, parodieën en mash-ups, zoals eentje waarin het lijkt dat Winnie de Poeh de dans aan het doen is. Soulja Boy bracht zichzelf hiermee onder de aandacht van platenbonzen, kreeg een contract aangeboden en stond in het najaar met Crank Dat zeven weken achter elkaar op nummer 1 van de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Tecktonik

De Franse electrozangeres Yelle verwierf faam met de dansstijl Tecktonik. Tecktonik is begin deze eeuw ontstaan in de zuidoostelijke banlieus van Parijs. Het is een knap staaltje wild gezwiep met de ledematen. Vorige zomer, toen Yelle alleen nog bekend was in specifieke muziekweblogkringen, gebruikte ze deze dans in de videoclip bij haar nummer A Cause des Garçons (Tepr Remix). Zo bracht ze het toen nog onbekende Tecktonik in de wereld. Veel mensen zagen voor de eerste keer deze bijzondere nieuwe dansstijl. Het filmpje werd op vele weblogs gepost en massaal doorgestuurd. Hierdoor is de clip alleen op YouTube al bijna acht miljoen keer bekeken. In het najaar pikten MTV en TMF de clip op, wat bijzonder is voor een remix. Ondertussen raakten YouTube en videosite DailyMotion overspoeld door amateuruitvoeringen van Tecktonik. Yelle is inmiddels wereldberoemd en heeft met haar Franstalige electro nu zelfs in Amerika voet aan de grond gekregen.

Salmon Dance

De Chemical Brothers riepen vorig jaar de Salmon Dance in het leven, niet door de videoclip, maar door middel van een instructie in het gelijknamige liedje. Een zin in de tekst gaat als volgt: „Put your hands to the side, as silly as it seems, and shake your body like a salmon floating up stream”. Ze verbonden er een wedstrijd aan, die inhield dat mensen een filmpje met daarin hun beste uitvoering van de Salmon Dance op YouTube moesten zetten. Maar dat is sowieso al gebeurd.

Tabarnak

Uit de Frans Canadese hiphopscene dook onlangs ‘le Tabarnak’ op, een idee van de rapgroep Les200 uit Montreal. De dans schijnt ook op kleine schaal uitgevoerd te worden in de clubs van Canada. Het enige dat de Tabarnak van je vraagt is dat je één van je voeten gedurende de hele dans van de vloer houdt. Het feit dat deze ontzettend simpele dans via YouTube de hele wereld is overgegaan, moet een nachtmerrie zijn voor elke choreograaf.

Rolex Sweep

Het meest recente voorbeeld van een lied dat samengaat met een nieuw dansje is enkele weken geleden opgedoken in de Londense crimescene. De rappers en producers Wiley en Skepta hebben naar aanleiding van Wiley’s nieuwe single Wearing My Rolex de Rolex Sweep bedacht. Het dansje gaat als volgt: eerst tap je met je linkerhand zogenaamd een glas champagne in, dan met je rechterhand, en vervolgens zwaai je je rechterarm op zo’n manier van boven naar beneden dat iedereen een goede blik op de Rolex om je pols kan werpen. Hoe simpel het ook is, YouTube druppelt al vol met slaapkameruitvoeringen van het dansje. Wiley en Skepta hebben ook een speciale handleiding opgenomen waarin ze dans uitleggen, en daarin klinkt ook de tekst „Soulja Boy can’t dance like me, Michael Jackson can’t dance like me”. Blijkbaar nemen ze deze dansjesgekte zelf ook niet al te serieus.

Links naar tien dansfilmpjes van Soulja Boy-dans, Tecktonik, Salmon Dance, Tabarnak en Rolex Sweep op: www.nrcnext.nl/links

    • Marten Mantel