ADO in vertrouwde stijl naar eredivisie

De Hagenaars vieren het tweede, beslissende doelpunt. Foto WFA WFA42T:ADO PROMOVEERT:DEN HAAG;18MAY2008-18-05-2008 Voetbal:ADO DEN HAAG:RKC Waalwijk:Waalwijk De beslissing in de wedstrijd. De strafschop voor Ado Den Haag. Meric viert het doelpunt al met Samir El Moussaoui die naar de grond werd gehaald Foto: Geert van ErvenWFA/gve/str.Geert van Erven/Pixs4Profs WFA WFA

ADO Den Haag2RKC1

Ruststand 0-0. 74. Knopper 1-0, 83. Cornelisse 2-0 (strafschop), 87. De Ceulaer 21. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 12.238.

Doelman Robert Zwinkels was zijn complete tenue kwijt, verdediger Christian Kum stond zelfs zijn scheenbeschermers af en stewards konden niet voorkomen dat ook onbewaakte voetbalschoenen, bidons en warming-uphesjes werden verdeeld onder de aanhang van ADO Den Haag. Eén aandenken aan de promotie naar de eredivisie konden de honderden fans bij hun bestorming van het veld gisteren niet bemachtigen: het shirt van verdediger Aleksandar Rankovic. Het groen-gele shirt met rugnummer 6 bewaart de Serviër voor zijn broer, met wie hij drie dagen voor de zege op RKC Waalwijk afscheid nam van hun vader.

Rankovic vloog dinsdagavond naar zijn geboorteland nadat zijn vader Milisav ’s ochtends was overleden aan de complicaties bij een longontsteking. De Serviër miste daardoor de tweede play-offwedstrijd tegen RKC (2-2), nadat het eerste duel in 1-1 was geëindigd. Enkele uren na de begrafenis belde Rankovic trainer Wiljan Vloet dat hij zou terugkomen uit Belgrado voor de beslissingswedstrijd. „In mijn hart hoopte ik dat hij dat zou doen, maar ik wilde het hem niet vragen. Dat doe je niet”, zei Vloet. „Het was een moedig besluit.”

Met Rankovic op zijn vaste stek in het midden van de verdediging kwam ADO Den Haag in een heel matige wedstrijd pas een kwartier voor tijd via een kopbal van Richard Knopper op voorsprong tegen het wegens blessures en schorsingen uitgeklede RKC. Enkele minuten later scoorde Yuri Cornelisse uit een penalty (2-0), waardoor het doelpunt van Benjamin de Ceulaer voor de gasten (2-1) er niet meer toe deed. Rankovic onderging huilend de momenten na het laatste fluitsignaal.

„Ik wilde met deze spelersgroep alles tot het eind meemaken. Uit de telefoontjes en sms’jes die ik kreeg, sprak veel respect. Ook daarom wilde ik terugkomen”, zei Rankovic na afloop. De Serviër, die als prof Rad Belgrado en Vitesse diende, liet zich als verdoofd fêteren bij de huldiging. „Ik had vandaag veel verschillende emoties. Je probeert er de hele wedstrijd niet aan te denken, maar soms komt het verdriet gewoon terug. Dat gebeurde bij het tweede doelpunt en na afloop. Nu ik over mijn vader praat, krijg ik kippenvel.”

Rankovic wil over enkele dagen terug naar zijn moeder en broer in Servië, ook voor wat rust na het turbulente seizoen bij ADO Den Haag, waar zijn contract afloopt. De roemruchte club achter de duinen degradeerde vorig seizoen naar de eerste divisie maar eindigde ondanks een selectie vol eredivisie-ervaring, aangevuld met talenten als Daryl Janmaat en Hursut Meric, als zesde. In het najaar ontstond beroering over een vermeend gokschandaal en kwam een miljoenenschuld aan het licht, veroorzaakt door financieel wanbeleid, verhuizing van het Zuiderpark naar het Forepark en de degradatie. De club stelde een reddingsplan op maar heeft nog altijd geen akkoord bereikt met de schuldeisers.

Met de komst van zakenman Mark van der Kallen als geldschieter, de ‘opruiming’ in de spelersgroep en in de bestuurskamer en een niet meer verwachte promotie heeft ADO Den Haag betere vooruitzichten bij de rentree in de eredivisie. De groen-geel geklede fans, die eerder dit seizoen nog naar het stadhuis togen om de gemeente tot financiële steun over te halen, namen gisteren baldadig bezit van het veld. Ze daagden de meegekomen aanhang van RKC uit, namen de spelers op de schouders en vertraagden zo de huldiging. Eerder moest de aftrap worden uitgesteld omdat vanaf de tribune ‘midden-noord’ twee kippen op het veld waren gezet.

„Bij ADO gebeurt altijd wel iets, dat maakt het zo’n mooie club. Ik heb hier in drie jaar veel goede en veel slechte dingen meegemaakt”, zei Rankovic. „We zijn een heel sterke groep gebleken. De club had geldproblemen en wij kregen kritiek omdat we op papier eigenlijk het beste elftal van de eerste divisie waren. Ik ben blij dat we dat vandaag konden waarmaken. De stad en dit stadion verdienen een stabiele eredivisieclub.”

„We hebben een seizoen gehad vol narigheid waarin ik zelfs een moment heb overwogen om op te stappen. Dat we dan alsnog via de nacompetitie promoveren is bizar maar fantastisch”, zei Wiljan Vloet, die komend seizoen aan het hoofd komt te staan van de jeugdopleiding van PSV. Hij wordt opgevolgd door André Wetzel van VVV, dat degradeerde doordat het in de play-offs werd uitgeschakeld door ADO Den Haag. Vloet, die vertrekt omdat het bestuur niet verder wilde met een deel van zijn technische staf: „De organisatie in Den Haag staat nu goed. Deze club is niet minder dan Sparta. Ik kan hier met een gerust hart weg.”

    • Michiel Dekker