41.000 km fietsen met GPS

Navigeren over het fietspad

Natuurlijk is een ouderwetse paddestoel genoeg om de weg te vinden tijdens een fietstocht. Of je gebruikt dat slimme knooppuntensysteem. Maar de veeleisende recreant (lees: nerd) downloadt eerst gps-routes en schroeft dan zijn navigatiesysteem op het stuur. „Eh, Pa... wij gaan alvast.”

Mooie gps-fietsroutes zijn al her en der op het web te vinden. Een complete digitale kaart met Nederlandse fietsroutes is echter nieuw. Gps-distributeur Waypoint brengt die deze maand uit (69 euro). De software geeft net als een gewone wegenkaart aan wanneer je af moet slaan. De kaart is ontworpen voor gebruik met Garmin-systemen. Volgens de makers bevat de cd 156.000 kilometer wegen en paden. 17.000 kilometer weg was ongeschikt voor fietsers. Maar gelukkig valt 41.000 kilometer in de categorie ‘mooi om te fietsen’. Dat wordt nog een drukke zomer.

Marc Hijink

Meer navigatieapparatuur op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink