Willems, wordt wakker!

Het seizoen van de activistische aandeelhouder is weer geopend. Bedrijven die volgens hun aandeelhouders ondermaats presteren worden onder druk gezet.

Deze week kwamen met name chipmachinefabrikant ASMI en bouwbedrijf Heijmans in beeld. Bij beide bedrijven willen de aandeelhouders dat de top opstapt om plaats te maken voor slagvaardiger opvolgers.

Bij ASMI eist de Britse vermogensbeheerder Hermes het vertrek van bestuursvoorzitter Chuck del Prado en met hem de hele raad van commissarissen. Opmerkelijk voor de anders zo rustige pensioenbeheerder. Maar ASMI heeft het er dan ook naar gemaakt volgens Hermes. Al jaren presteert het bedrijf slechter dan concurrenten. Een eind vorige maand gepresenteerd reddingsplan kwam te laat. Om de aandeelhouders helemaal kwaad te maken, zette de Stichting Continuïteit ASMI deze week de bestaande beschermingsconstructie, bedoeld als wapen tegen vijandige overnames, in tegen de éigen aandeelhouders.

Naast Hermes klaagt ook het hedgefonds Fursa al lang over de situatie bij ASMI. Centaurus, bekend door zijn oproer bij Stork en Ahold, heeft ook een belang genomen, maar heeft zich nog niet publiekelijk geroerd.

Bij de bouwers van Heijmans is het de Van Herk Groep die voor onrust zorgt. Nadat Heijmans deze week voor de vijfde keer op rij met een winstwaarschuwing kwam en het vertrek van topman Guus Hoefsloot aankondigde, ontstond een opstand onder de aandeelhouders. De Van Herk Groep wil dat ook president-commissaris Joep Brentjens vertrekt. De Van Herk Groep heeft meer dan 10 procent van de aandelen in Heijmans en kan dus een grote rol spelen op de aanstaande aandeelhoudersvergadering.

De Van Herk Groep is overigens een beleggingsmaatschappij om in de gaten te houden. Naast het belang in Heijmans, heeft de groep ook stevige posities in Crucell, Pharming en BAM. Oppassen geblazen dus voor de topmannen daar.

Bij andere bedrijven kochten potentiële activisten zich vast preventief in. Eind vorig jaar namen de hedgefondsen Jana Partners en D.E. Shaw een belang in Philips, tot nu toe leidde dat niet tot oproer. Centaurus stookte onrust bij Corporate Express, dat zich nu geconfronteerd ziet met een vijandig overnamebod van concurrent Staples.

Zoals dat gaat met activisten, is het eerste bedrijf inmiddels voor de rechter gesleept. De Ondernemingskamer moet aanstaande dinsdag op verzoek van Hermes een uitspraak doen over de beschermingsconstructie van ASMI. Het jaar begon rustig voor president Huub Willems van de Ondernemingskamer , maar het lijkt er op dat hij flink aan de bak mag.

Egbert Kalse

    • Egbert Kalse