Werken in vrijheid

Floris Vlasveld Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Utrecht, 05-05-2008 / Floris Vlasveld - EYOS Krielen, Jorgen

‘Op mijn 17de had ik al een bedrijf. Dat was in de tijd van de internethype, toen veel jongeren een internetbedrijfje begonnen. Ik had de website Hotelwijzer, waarop je informatie kon vinden over 1.500 aangesloten hotels. Daarmee was ik de voorloper van de hotelsites die je nu overal op internet vindt.

Al snel kwamen er steeds meer professionele sites met systemen voor het reserveren van hotels. Als ik dat ook had gewild, had ik veel moeten investeren en geld moeten lenen. Dat zit er niet in als je scholier bent en in 5 VWO zit, dus ben ik ermee gestopt.

Toch wilde ik wel weer een eigen bedrijf. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Aegon Bank. Ik realiseerde me dat werken in loondienst veel zekerheid biedt. Maar ik zag ook dat een gewone kantoorbaan voor mij te weinig uitdagingen heeft. Ik wil in alle vrijheid vanuit het niets iets opbouwen. Volgens mij lukt dat niet in een gewone baan.

Daarom ben ik nog tijdens mijn studie met Eyos begonnen.

Omdat Eyos zo goed loopt, heb ik via een uitzendbureau drie parttimers op de loonlijst. We adviseren bedrijven en overheid op het gebied van internet en e-business. Concreet betekent dat dat bedrijven of instellingen die efficiënt met internet willen werken, ons kunnen inschakelen om iets slims te bedenken en uit te werken.

Zo werden we bijvoorbeeld benaderd door een instituut dat typecursussen geeft op scholen. Zij gaan met laptops in klaslokalen zitten en geven les. Op die manier is je schaalgrootte beperkt, tenzij je veel mensen aanneemt. Dat wilde de eigenaar niet, dus de rek was eruit. Voor hem hebben we een systeem ontworpen waarbij kinderen typelessen volgen via internet. Het systeem registreert hoe iemand typt, dus je kunt lessen op maat maken. Zoiets bedenken we van a tot z, maar het technische bouwen van het systeem doen we niet. Het projectmanagement doen we wel.

De klanten komen vanzelf. Dat gaat eigenlijk altijd via via. Ik werk zo’n 30 uur per week in mijn bedrijf. Als ik over een paar maanden ben afgestudeerd, wordt dat 40 of 50 uur. Eyos is een bv en ik kan mezelf een goed salaris uitbetalen. En dan heb ik het nog niet eens over de winst. Die gebruik ik om te investeren. Ik wil niet lenen, maar groeien met eigen middelen.”

Wilma van Hoeflaken

    • Wilma van Hoeflaken