‘Wel praten, maar niet praktiseren’

De ‘Stuurgroep (homo)seksualiteit’, opgericht vanuit bevindelijk gereformeerde kring, wil reformatorische scholen adviseren om homoseksualiteit wel bespreekbaar te maken, maar homoseksuele relaties af te wijzen. „Homoseksualiteit moet niet als even normaal worden beschouwd als heteroseksualiteit”, zegt Pieter Moens, voorzitter van de stuurgroep.

De stuurgroep werd in maart opgericht als antwoord op de homo-emancipatienota van minister Plasterk (Onderwijs, PvdA), die eind vorig jaar verscheen. Daarin vraagt Plasterk scholen mee te werken aan het bevorderen van de acceptatie van homoseksualiteit door het thema „bespreekbaar te maken op een manier die aansluit bij hun identiteit”.

PvdA en CDA bestrijden het onderscheid tussen ‘homo zijn’ en ‘homo doen’, maar beide partijen willen de autonomie van bijzondere scholen niet aantasten. PvdA-Kamerlid Anja Timmer denkt dat maatregelen ook niet zouden werken. „We kunnen religieuze problemen niet op papier oplossen.” Dat vindt ook Corien Jonger, Kamerlid voor het CDA.

Kamerlid Anouchka van Miltenburg (VVD) vreest dat gereformeerde scholen hun kennis over homoseksuele leerlingen „zullen misbruiken om homoseksualiteit verbieden”.

Wetenschap & Onderwijs: pagina 36

    • Leonie van Nierop