Vergeet ook bij het tonen van medeleven de nuance niet

Minister Plasterk noemt de universiteitsbrand in Delft ”de grootste ramp die universitair Nederland ooit heeft getroffen”. Ik noem de Tweede Fase en Mark Rutte de grootste rampen die universitair Nederland ooit hebben getroffen.

Beide uitspraken zijn waardeloos. In zijn poging de verschrikkelijke brand een plek te geven en de betrokkenen een hart onder de riem te steken, slaat de minister de plank volledig mis. Bagatelliseert hij hiermee de verwijdering van joodse UvA-medewerkers eind 1940 of de kloof tussen studenten en universiteit die moest leiden tot de Maagdenhuisbezetting in `69? Uiteraard niet. Maar iemand die zich graag laat hinderen door enig historisch besef, bedient zich nimmer van dergelijke enorme woorden. En juist politici mogen die voorzichtigheid en nuance best betrachten in hun uitspraken, ook als zij blijk geven van medeleven.

    • Student Geschiedenis
    • Deru Schelhaas