Veiling RBS Insurance wordt hele klus

Ondanks het feit dat Berkshire Hathaway voorkomt op de shortlist met bieders voor RBS Insurance, blijkt dat Warren Buffett uiteindelijk niet van zins is zijn principes los te laten om aan de veiling mee te doen. Dat betekent dat er één gegadigde van de lijst van acht afvalt, en het is niet moeilijk je voor te stellen dat dat er nog wel wat meer zullen worden.

De beleggingsfirma van de miljardair uit Nebraska heeft tientallen miljarden in kas en Royal Bank of Scotland (RBS) had mogen hopen dat Berkshire Hathaway een mooi bod op zijn verzekeringstak zou uitbrengen, ook al staat het laatste bedrijf bekend om zijn zuinigheid. Dat vooruitzicht is nu van tafel, aldus het kamp van superbelegger Buffett. Maar als RBS de veiling vaarwel zegt, zou zij natuurlijk nog steeds kunnen proberen Berkshire te interesseren in een exclusieve deal.

Maar hoe zit het dan met de andere potentiële bieders? Het zou voor velen van hen wel eens lastig kunnen worden een zekere belangstelling voor RBS Insurance om te zetten in een feitelijk bod. Het Chinese Ping An (aandeelhouder van Fortis) vindt het riskant om geld binnen te halen op de kapitaalmarkt - het heeft een emissie van 23 miljard dollar uitgesteld. En verzekeringsgigant American Insurance Group (AIG) heeft wel wat anders aan zijn hoofd na de bekendmaking van een recordverlies en een grote aandelenemissie ten eigen bate.

De Amerikaanse concurrenten van AIG, Allstate en Travelers, staan er financieel gezien beter voor. Maar ook zij zouden het riskant kunnen vinden de 14 miljard dollar te rechtvaardigen die RBS vraagt. Dat is nogal een bedrag. Het vertegenwoordigt bijna de helft van de marktwaarde van deze twee verzekeraars. En een transatlantische overeenkomst zal niet zo snel de grote bezuinigingen opleveren die beleggers ervan kunnen overtuigen dat de sprong de moeite waard is.

Zelfs een aantal Europese gegadigden zou problemen kunnen ondervinden bij het te gelde maken van het geografische voordeel. Het Duitse Allianz is hard bezig de activiteiten van zijn Dresdner Bank vlot te trekken. Dan blijven slechts het Zwitserse Zurich Financial Services en het Italiaanse Generali als mogelijke kandidaten over.

Dat hoeft nog niet te betekenen dat de veiling een flop wordt. Maar RBS zal wellicht harder moeten werken om de gewenste prijs te bewerkstelligen. De private equity-firma’s die in de eerste ronde werden buitengesloten zouden de tweede ronde wel eens op een warmer onthaal kunnen rekenen.

Richard Beales en Mike Verdin

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Mike Verdin
    • Richard Beales En