The Hoff ultrakort

Knight Rider

Hij gaat weer rijden! Knight Rider, de held die van 1982 tot 1986 met zijn pratende auto de wereld redde, is vanaf komende herfst elke woensdag op de Amerikaanse tv te zien. Op internet zwerft al een twee uur durende pilotaflevering rond waarin de nieuwe Michael Knight, een rol van acteur Justin Bruening, rondrijdt.

Deze aflevering trok tijdens de eerste uitzending ruim twaalf miljoen kijkers en kreeg een goede waardering (de hoogste in drie jaar). Dat gaf voor NBC de doorslag om een nieuwe reeks te gaan maken rondom KITT en zijn chauffeur. KITT staat voor Knights Industries Three Thousand, maar de meeste mensen kennen het als de snelle auto met een bekakt Engels accent en rode lampjes in de neus. Vergeet ook foefjes als turbo boost en whisper mode niet.

De oorspronkelijke KITT was een zwarte Pontiac Trans Am, de nieuwe KITT is een Ford Mustang Shelby GT500 : in werkelijkheid een slurpende achtcilinder, maar in de serie verbruikt de auto nog geen één op 160. Yeah, right.

Ook de stem van KITT is vernieuwd. Geen Engels accent meer, maar beschaafd Amerikaans. Eerst was de Canadese acteur Will Arnett voor deze rol in het dashboardkastje gecast. Arnett was echter ooit te horen in een advertentie voor autofabrikant General Motors. En aangezien dat een concurrent van hoofdsponsor Ford is, werd de stem van KITT opnieuw ingesproken door acteur Val Kilmer.

Maar David Hasselhoff – nu beter bekend als The Hoff en jurylid bij het Idols-achtige America’s Got Talent – heeft zijn twijfels over de vervolgserie. Weliswaar doet hij mee aan de promotiespots op nbc.com, maar volgens een interview met World Entertainment News Network afgelopen week, komt de pilotaflevering niet helemaal overeen met zijn oorspronkelijke idee.

In de twee uur durende verhaallijn is de rol van Hasselhof als de oude Michael Knight beperkt tot een ultrakort gastoptreden. Hij komt als mysterieuze vreemdeling aanwandelen en meldt zich bij de nieuwe Knight Rider met de woorden: „Ik ben Michael Knight, ik ben je vader.”

The Hoff had liever wat meer oorspronkelijke Michael Knight-geschiedenis in de nieuwe serie verwerkt gezien. Hij vindt het script bovendien te serieus: er vallen zelfs doden en KITT wil weten wat liefde is. Daarnaast is The Hoff van mening dat NBC met het idee van The Hoff aan de haal is gegaan en The Hoff vervolgens heeft afgescheept met twee regels tekst. En daar is The Hoff niet blij mee.

Marc Hijink

Fragmenten van de Knight Rider 2008 pilot zijn te zien op: nrc.nl/media.
    • Marc Hijink