Televisie Voorkeur

Verslag van de Chelsea Flower Show in London. BBC1, 18.35-19.05u.

actualiteiten

Buitenhof. Gesprek met de ambassadeur van Indonesië in Nederland, Junus Habibie, die vertelt over zijn diplomatieke werk ten tijde van de perikelen rond de film Fitna. Verder buigt hij zich over de vraag waarom Indonesië zich economisch slechter ontwikkelt dan de andere Aziatische landen en verklaart hij de complexe relatie tussen Nederland en de voormalige kolonie. Verder een gesprek met de nieuwe directeuren van de Wiardi Beckman Stichting van de PvdA en het wetenschappelijk instituut van het CDA, respectievelijk Monika Sie Dhian Ho en Raymond Gradus. Ned.1, 12.05-13.05u.

Zembla: Het gif van Corus. In de praktijk van huisarts Van Oudvorst in Wijk aan Zee overlijden veel meer mensen aan kanker dan in de rest van Nederland. Van Oudvorst vermoedt dat dit komt door de giftige uitstoot van de hoogovens van het staalconcern Corus. De dorpsraad van Wijk aan Zee vindt dat de Provincie Noord-Holland een veel te ruime milieuvergunning heeft verstrekt aan het staalconcern. De reportage van Zembla richt zich vooral op de zorgen van de inwoners van Wijk aan Zee. Ned.2, 21.45-22.30u.

documentaire

Panorama. Een reportage over de zwarte handel in lichaamsdelen. In de VS houden gespecialiseerde bedrijven zich bezig met de verkoop van menselijk weefsel en lichaamsdelen. Officieel mogen zij alleen een ereloon vragen, in de praktijk kan een lichaam wel 5000 dollar opbrengen. De lichamen worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, opleidingen of transplantaties. Donoren worden gevonden via advertenties in tehuizen of ziekenhuizen. België 2, 20.10-20.55u.

ZDF Expedition. Documentaire over de Inca-stad Machu Picchu, die tijdens de Spaanse verovering nooit is gevonden en daarom niet is vernietigd. ZDF, 19.30-20.15u.

Reportage. De film The Exorcist uit 1973 is gebaseerd op het boek van William Peter Blatty. Het verhaal lijkt gebaseerd te zijn op het waar gebeurde verhaal van de veertienjarige Richard die door Satan is bezeten. Zijn ouders roepen de hulp in van een katholieke priester. Een collega van deze priester beschrijft de duivelsuitdrijving in een dagboek. Tijdens de sloop van het katholieke ziekenhuis waarin Richard tijdelijk was opgenomen, werd dit dagboek gevonden. Een reportage over het verhaal achter de film The Exorcist. SBS6, 23.15-0.20u.

drama

De Partizanen. Nieuwe driedelige dramaserie over Nederlandse verzetslieden in Noord-Limburg. Met o.a. Huub Stapel, Rik Launspach en Dirk Roofthooft. Ned2, 23.15-0.35u.

cultuur

Vrije geluiden. Met onder anderen zanger, pianist en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal, de Hongaarse tweeling Peter en Zoltán Kantona en muziek en dans uit Japan. Ned.1, 10.30-11.30u.

Boeken. Gesprek met Steven van de Vijver over zijn periode als arts in Congo en zijn boek over die periode, Afrika is besmettelijk. Ned.1, 11.30-12.00u.

Chelsea Flower Show. Nieuwe trends op het gebied van bloemen en tuinieren zijn te zien op de 86ste Chelsea Flower Show in het Royal Hospital Chelsea in London. BBC1, 18.35-19.05u.

informatief

De Mens, versie 2.0. Een reportage over het onderzoek naar de toepasbaarheid en mogelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie. Ned.2, 18.25-19.15u.

Lichtpunt: Dario Fo. Een portret over de Italiaanse auteur en toneelacteur Dario Fo en zijn deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in Milaan in 2006. België 2, 23.25-0.25u.

sport

Andere tijden sport. Over de afgang van het Nederlandse elftal tijdens het EK van 1976. Nederland verliest in de halve finale tegen Tsjechoslowakije, waarbij de Nederlandse spelers vervielen in voetbalvandalisme. Een gesprek met alle direct betrokkenen, onder wie Cruijff en Van Hanegem, die rood kreeg, net als Neeskens. Ned.1, 22.20-22.55u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Samenvatting van de play-offs. RTL 4, 19.00-20.30u.

Grand Prix. Verslag van de race voor de MOTO GP in Frankrijk, waaraan Jorge Lorenzo meedoet ondanks een gebroken enkel. RTL7, 13.00-15.00u.

NOS Studio Sport. Met o.a. wielrennen: Giro d’Italia en motorsport: GP van Frankrijk. Ned.1, 18.00-19.05u.