Televisie Voorkeur

Presentatie van ‘de zes musicalkinderen Von Trapp’. Ned.1, 20.25-21.25u.

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de herdenking van de ‘Nakba’, de naam die de Palestijnen geven aan hun gedwongen vertrek uit het gebied dat nu Israël heet. Een grote groep Palestijnen, afkomstig uit dorpen op de westelijke Jordaanoever, is in de jaren 60 als tijdelijk gastarbeider naar Nederland gekomen. Sinds de zesdaagse oorlog van 1967 kunnen zij echter niet meer terug. Zij herdenken de Nakba in Amsterdam samen met leden van ‘Een Ander Joods Geluid’. Ned.1, 18.25-18.55u.

Nova. Reportage en gesprekken over het verschijnsel ‘grooming’: oude mannen die zich op internet aan jonge meisjes opdringen door zich voor te doen als een leeftijdgenoot. Ned.2, 22.15-22.45u.

Informatief

Kop dicht, voetballen. Eerste aflevering van een docudramaserie over een groep hangjongeren, die door een fanatieke coach, een charismatische trainer en een gedreven jongerenwerker worden aangespoord een voetbalteam te vormen. In de hoop dat ze door die intensieve teamsport en individuele begeleiding uit de problemen zullen blijven. Het team bestaat uit Antilliaanse, Nederlandse, Marokkaanse en Bosnische jongens. De eerste aflevering draait om de Bosnische Edin. Als kleine jongen maakte hij de oorlog in zijn land mee. De stille, fanatieke jongen is tot aanvoerder benoemd maar door zijn gebrek aan zelfbeheersing verliest hij deze rol. Ned.2 16.30-17.00u.

Vranckx: Congo, kinderen van de genocide. Reportage over het effect van de slachtingen van Tutsi’s door Hutu’s in Rwanda in 1994 op het leven van nu in Congo. In de jungle van Congo wordt een nieuwe generatie soldaten opgeleid in de geest van die genocide. De haat tegen Tutsi’s wordt hun aangepraat door de FDRL, de nieuwe naam van de Interahamwe die destijds de wreedheden beging. België 2, 20.10-20.40u.

Emergency transplant. Reportage over het Amerikaanse Johns Hopkins Transplant Centre in Washington, dat een nieuwe manier heeft bedacht mensen die op een donororgaan wachten, te helpen. Nat. Geographic, 23.00-0.00u.

Sphinx: Savonarola - Der schwartze Prophet. Documentaire over Savonarola, monnik in Florence tijdens de Renaissance. Hij voorspelde hel en verdoemenis voor iedere afvallige van het geloof . Met overtuigskracht, want zelfs de paus vreesde zijn boetepreken. Arte, 21.00-21.50u.

Kunst en cultuur

George Michael: Een ander verhaal. Documentaire over deze mediaschuwe megaster. Alle hoogte- en dieptepunten uit zijn leven komen voorbij, zoals zijn legendarische optreden tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert, terwijl zijn partner Anselmo op sterven lag, ook door aids. Verder licht George Michael het schandaal toe rond zijn arrestatie in een publiek toilet in Beverley Hills. Ned.3, 21.15-22.40u.

Natuur

Wild China: Heart of the Dragon. Zesdelige serie over de natuur in China. China is zo groot dat het klimaat er varieert van bijna arctisch tot bijna tropisch. Als gevolg hiervan heeft het land een verbazingwekkend aantal verschillende landschappen met een eigen flora en fauna. Deel 1 gaat over het subtropische zuiden, met zijn bergtoppen als eierdozen, die lijken te drijven in een zee van rijstvelden. Boeren ploegen er nog met karbouwen, in de rivieren leven dwergalligators en reuzensalamanders en getrainde aalscholvers worden ingezet om vis te vangen. BBC 2, 20.00-21.00u.

Amusement

The show of music. Hommage aan de musical The sound of music. Met optredens van Wieneke Remmers en Rein Kolpa als Maria en haar kapitein, en van de zes winnaars uit de audities (die afgelopen week te zien waren) voor de rollen van de kinderen Von Trapp. Ook te gast: de Amerikaanse zangeres/actrice Debbie Turner, die dochter Martha von Trapp speelde in de filmmusical. Ned.1, 20.25-21.25u.

Dit was het nieuws. Harm Edens, Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje geven commentaar op het nieuws van de afgelopen week. Met Ahmed Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart en lid van de PvdA, en professioneel pokerspeler Marcel Lüske. Ned.1, 21.25-22.05u.

Sport

Sportschau live: Boksen. Live verslag van het gevecht in het cruisergewicht tussen Marco Hock en Tim Flamos. ARD, 22.15-0.30u