Staking op Curaçao vanwege benzineprijzen

Op Curaçao wordt gestaakt naar aanleiding van een verhoging van de brandstofprijzen. Chauffeurs van particuliere busjes blokkeerden vrijdag enige uren de Julianabrug, een belangrijke verkeersader die de stadsdelen Punda en Otrabanda verbindt. De particuliere buschauffeurs, die het merendeel van het openbaar vervoer verzorgen, zijn boos omdat ze geen inspraak hebben gehad inde verhoging van de brandstoftarieven. Ze blokkeerden woensdag bij een staking twee busstations van het overheidsbusbedrijf ABC.

Het Curaçaose bestuur kondigde vorige week een stijging van de benzine- en dieselprijzen aan van 15 en 26 eurocent per liter. Daarmee worden de prijzen met bijna 17 en 40 procent verhoogd naar respectievelijk 90 en 65 cent eurocent per liter. Ook nutsbedrijf Aqualectra heeft een prijsstijging van 8 procent voor water en 19 procent voor elektriciteit aangekondigd.

Het bestuurscollege heeft ter compensatie de uitkeringen, het ouderdomspensioen en het minimumloon verhoogd, maar dat heeft de onrust niet weggenomen. Voor zondag staat een demonstratie van de oppositiepartijen gepland. De Curaçaose bevolking heeft lang aan de wereldwijd stijgende brandstofprijzen kunnen ontkomen. Door het vorige bestuurscollege werd eind 2005 een energiefonds opgericht, waarbij de energietarieven op het niveau van juli 2005 werden bevroren. Ook toen het energiefonds leeg raakte bleven overheidsbedrijven de extra kosten voor de consument compenseren.