Reddingsoperatie voor de IJslandse kroon

IJsland heeft gisteren een noodlening gekregen van de centrale banken van Denemarken, Zweden en Noorwegen om een val van de IJslandse kroon en een economische ineenstorting te voorkomen.

De kroon steeg met 3,7 procent ten opzichte van de euro nadat de centrale banken gezamenlijk hadden besloten om 1,5 miljard euro ter beschikking te stellen, waardoor de valutareserves van IJsland verdubbeld werden.

De kroon is dit jaar al 26 procent gedaald ten opzichte van de euro nadat er grote bezorgdheid was ontstaan dat de IJslandse banken teveel schulden hadden gemaakt en de IJslandse centrale bank zou moeten ingrijpen.

Het aanbod van de buurlanden „zal de financiële markten helpen stabiliseren, maar niet de onevenwichtigheden in de IJslandse economie wegnemen”, zei Lars Christensen, econoom van de Danske Bank in Kopenhagen gisteren.

Steun voor de IJslandse munt moet het mogelijk maken dat beleidsmakers voorlopig de rente niet meer hoeven te verhogen. Analisten van Sedlabanki voorspellen dat als de rentestijgingen doorgaan de economie volgend jaar met 2,5 procent zal krimpen en 1,5 procent in 2010. De inflatie liep in april op tot 11,8 procent.

„Er is veel gespeculeerd of wij in staat waren om iets te doen als er iets onverwachts zou gebeuren, en we hopen dat deze actie twijfels zal wegnemen”, zei de IJslandse minister van Financiën Arni Mathiesen gisteren in een telefonisch interview. De centrale bank is van plan om zijn reserves verder aan te vullen doormeer leningen aan te gaan of staatsobligaties te verkopen. (Bloomberg)