Recordprijs olie, ondanks meer productie

Hoewel het grootste olieproducerende land Saoedi-Arabië gisteren aankondigde dat het zijn olieproductie gaat verhogen, steeg de olieprijs gisteren even naar een recordprijs van bijna 128 dollar per vat. Aan het eind van de dag noteerde een vat olie in New York ruim 126 dollar.

Tijdens een bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Saoedi-Arabië had deze de lidstaten van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, opgeroepen meer olie te produceren om de stijging van de olieprijzen in te dammen. De minister van olie van Saoedi-Arabië Ali al-Naimi maakte daarop bekend dat zijn land vorige week al 300.000 vaten per dag meer was gaan produceren om de lagere productie van andere olieproducerende landen te compenseren en bereid is om meer olie op te pompen als dat nodig is.

Saoedi-Arabië produceert meer dan eentiende van de olie in de wereld en verhoogt zijn productie nu naar 9,45 miljoen vaten per dag. Al-Naimi zei dat het grootste deel van de extravoorraden naar de Verenigde Staten zullen gaan.

Volgens de VS kan een hogere productie de olieprijs helpen dalen. Maar officials van de OPEC wijten de hoge olieprijs aan factoren waar zij geen invloed op hebben, zoals de zwakke dollar en speculanten. „Aanbod en vraag zijn in evenwicht”, zei Naimi. „Als je kijkt naar de voorraden wereldwijd, dan zijn die ook hoog. De fundamenten zijn goed.”

Maar op de New Yorkse beurs steeg de olieprijs, omdat handelaren verwachten dat er nog nieuwe records gebroken zullen worden. Zij werden daarbij gesteund door nieuwe prognoses van analisten van zakenbank Goldman Sachs, die gisteren een stijging in de tweede helft van 2008 naar 141 dollar voorspelden. De prijs zou volgens hen in 2009 verder kunnen stijgen naar een gemiddelde van 148 euro. Eerder deze maand gaven ze aan dat ze een prijsstijging tot 200 dollar per vat in de komende twee jaar niet onmogelijk achten. Golman Sachs denkt dat de prijs zal worden opgedreven door een tekort in het aanbod.