Rabarber-aardbeien- compote

Voor 4 personen:500 gram aardbeien250 gram rabarber3 eetlepels poedersuiker2 perssinaasappels2 eetlepels sinaasappellikeur125 ml crème fraîche1 zakje vanillesuiker

Gebruik bij het kopen van aardbeien vooral de neus. Uit Spanje afkomstige aardbeien hebben een prachtige rode kleur, maar ze zijn helaas keihard en ook wat zuur. Bij de duurdere aardbeien, bijvoorbeeld de Lambada’s, is in het doosje een klein plastic kaartje van The Greenery gestoken met de tekst ‘vers van de teler’. Deze aardbeien ruiken en smaken écht ouderwets naar aardbeien. Je kunt ze zó, zonder extra suiker, opeten.

Bereiding: Maak de aardbeien schoon. Bewaar vier aardbeien met het groene kroontje voor de garnering. Rasp zoveel schoon geboende sinaasappelschil als nodig is om 2 theelepels zeer fijne schilletjes, zonder het bitter smakende wit, te krijgen. Pers de sinaasappels uit en zeef het sap. Schil bij voorkeur de rode stelen van de rabarber níet. Die zorgen voor een mooie rode kleur. Net als bij aardbeien bestaan er verschillende soorten rabarber. De zoetste soorten worden champagnerabarber of frambozenrabarber genoemd. Vraag de groentenman ernaar. Snijd de rabarberstelen in stukjes en kook ze in het sinaasappelsap op een matig vuur zacht. Kook de laatste 5 minuten driekwart van de aardbeien mee. Roer de sinaasappellikeur door de compote. Proef of de compote zoet genoeg is. Voeg desgewenst extra suiker toe. Laat de compote afgedekt in de koelkast afkoelen. Meng de overgebleven aardbeien erdoor. Klop de crème fraîche lobbig. Roer er eventueel wat vanillesuiker door. Verdeel de compote over coupes of dessertbakjes. Schep er crème fraîche op. Garneer met een hele aardbei.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker