Panda met overgewicht leert kung fu

De film ‘Kung Fu Panda’, die in première ging op het festival van Cannes, heeft een troostrijke moraal voor dikke kinderen. Dustin Hoffman doet de stem van een vechtsportmeester: „Ik heb respect gekregen voor animatiefilms”.

Angela Jolie, in Cannes voor de film ‘Kung Fu Panda’, waarin zij de stem van een tijgerin doet, verwacht een tweeling van Brat Pitt. Foto Reuters Voice actor Angelina Jolie arrives on the red carpet with a Angela Jolie, in Cannes voor de film ‘Kung Fu Panda’, waarin zij de stem van een tijgerin doet, verwacht een tweeling van Brat Pitt. Foto Reuters giant panda character for the screening of the animated film "Kung Fu Panda" by directors Mark Osborne and John Stevenson at the 61st Cannes Film Festival May 15, 2008. REUTERS/Jean-Paul Pelissier (FRANCE) REUTERS

De zevende verdieping van het Carlton Hotel is Chinees versierd, met veel rozenblaadjes, porseleinen vazen en sakekruiken. Met een geoliede publiciteitscampagne zet de Amerikaanse studio DreamWorks de nieuwe animatiefilm Kung Fu Panda in de schijnwerpers tijdens het filmfestival van Cannes.

De film gaat over een grote, dikke pandabeer (met de stem van Jack Black) in het oude China. De panda heeft een suffe baan in het noodles restaurant van zijn vader, maar droomt ervan een Kung Fu-meester te zijn. Door een misverstand komt hij in de leer bij een oude meester in de vechtkunst (met de stem van Dustin Hoffman). Hij ontmoet zijn Kung Fu-idolen, waaronder een tijgerin (ingesproken door Angelina Jolie) en een slang (stem van Lucy Liu). Uiteindelijk blijkt hij, ondanks zijn onhandige proporties, toch uit te blinken in de oosterse vechtkunst; een ideale filmheld voor een generatie kinderen met problemen met overgewicht.

Gisteren verschenen de sterren Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Lucy Liu en Jack Black in gesprekjes van twintig minuten voor de pers, vergezeld door het regisseursduo dat de film heeft gemaakt, John Stevenson en Mark Osborne, en het hoofd van DreamWorks, Jeffrey Katzenberg. Bijna iedereen hield zich keurig aan het script. Angelina Jolie verklaarde dat Kung Fu Panda een film was met, anders dan zoveel ander vermaak tegenwoordig, een positieve boodschap voor kinderen: je kunt je dromen waarmaken, als je maar gelooft in jezelf. ,,Ik heb zelf twee kinderen uit Azië en ze vonden de film geweldig.”

Katzenberg ging handig vragen uit de weg over de discussie rond de Chinese bezetting van Tibet en de discussie over een eventuele boycot van de Olympische Spelen in China. Het laatste wat de studio kan gebruiken is een controverse rond een film met een Chinees tintje. Jolie schoot hem te hulp: ,,Iedereen is kwaad als mensenrechten worden geschonden. Maar we mogen ook de schoonheid van de Chinese cultuur niet vergeten.” Jack Black bekwaamde zich in het trekken van rare gezichten en het geven van korte antwoorden.

Heel professioneel en tamelijk voorspelbaar allemaal. Gelukkig was er ook nog Dustin Hoffman, om de gang van zaken wat te ontregelen. Hij liep op grote, lelijke sportschoenen van Nike; grijze met lichtgevende strepen. Gevraagd of hij net zo wijs, gelukkig en tot innerlijke rust was gekomen, als de Kung Fu-meester in de film, antwoordde hij; ,,Ik heb geen wijsheid, in Cannes heb je geen rust, en gelukkig zal ik zijn als ik weer weg ben.” Hoffman worstelde met het kussen op zijn stoel, dat hij uiteindelijk maar aan een journalist gaf.

Hoffman wilde over meer praten dan alleen over Kung Fu Panda, zoals het hedendaagse artistieke klimaat in Hollywood. ,,Het theater was ooit de enige alternatieve werkelijkheid die er bestond. Vroeger moesten mensen naar het theater om te zien hoe iets werkelijks eruit kon zien, zoals het verdriet van een moeder om een verloren kind. Met de opkomst van film en televisie is dat allemaal veranderd. Nu zie je de brokstukken van de werkelijkheid elke avond op televisie voorbij komen. Film krijgt daardoor een heel andere functie. Misschien zullen we in de toekomst meer films gaan zien, waarin animatie en andere soorten virtual reality samen gaan met klassieke filmvormen.”

Hoffman werkte bij Kung Fu Panda voor het eerste mee aan een animatiefilm. ,,Ik moet zeggen dat ik een nieuw respect heb gekregen voor animatiefilm. Het grote verschil met normaal acteren is dat je hierbij een karakter krijgt voorgeschoteld, dat je dan vervolgens moet vullen met de details. In een gewone film zoek je naar manieren om het karakter zelf op te bouwen.”

En toen zei Jack Black zowaar nog iets zinnigs, toen hem werd gevraagd hoe de samenwerking met Dustin Hoffman was bevallen. Bijzonder voor een animatiefilm is dat de twee acteurs een dag samen hebben gewerkt in de studio. Meestal worden de stemmen ieder apart opgenomen. ,,Hij was precies zoals ik verwacht had: zeer betrokken en levendig. Hij is altijd op zoek naar de meest werkelijke werkelijkheid.”

    • Peter de Bruijn