Overige Films

Hilary and Jackie (Anand Tucker, 1998, GB). Zwaar aangezet melodrama relativeert de slachtoffermythe rond de jong gestorven celliste Jacqueline du Pré – de beroemdste MS-patiënte. Mooie hoofdrol van Emily Watson. RTL 4, 13.30-15.45u.

Millions (Danny Boyle, 2004, GB). Familiefilm van de regisseur van onder meer Trainspotting weet oude vraag aangenaam aan de orde te stellen: maakt geld gelukkig? Jongetje van acht vindt langs de spoorbaan een zak geld en wil het onder de armen verdelen. Zijn oudere broer heeft gewonere wensen. Complicatie: Engeland stapt over op de euro, het pond is nog maar twaalf dagen geldig. Ned. 3, 15.00-16.30u.

First Knight (Jerry Zucker, 1995, VS). Lancelot (Richard Gere) wil alleen maar naar bed met Guinevere (Julia Ormond) in even dure als platte en overbodige Hollywoodversie van de legende van Koning Arthur. BBC 2, 18.05-20.10u.

The Goonies (Richard Donner, 1985, VS). Door Spielberg geproduceerd schreeuwerig avontuur. Heterogeen gezelschap schatgravertjes van tussen de 12 en 16 jaar ontmoet groezelige maffiosi, een gestorven roverhoofdman en een afschuwwekkende vleesklomp die van oude Hollywoodfilms en chocola houdt. Veronica, 18.20-20.30u.

Indiana Jones and the Last Crusade (Steven Spielberg, 1989, VS). Derde avontuur met Harrison Ford als titelheld. Even rap als megalomaan verhaal doet hem zoeken naar de heilige graal en en passant ontdekken dat hij het evenbeeld is van zijn vader (een hoogst amusante Sean Connery). Veronica, 20.30-22.50u.; BBC1, 21.00-23.00u.

The Bourne Supremacy (Paul Greengrass, 2004, VS/D). Hectische actiefilm is vervolg op The Bourne Identity en voert andermaal Robert Ludlums aan geheugenverlies lijdende held Jason Bourne (Matt Damon) ten tonele.RTL 5, 20.30-22.30u.

Hear No Evil (Robert Greenwald, 1993, VS). Talent van actrice Marlee Matlin (Children of a Lesser God) wordt verspild in obligate thriller. Wegens haar doofheid extra kwetsbare vrouw wordt belaagd door corrupte agent Martin Sheen. RTL 8, 22.30-0.15u.

Congo (Frank Marshall, 1995, VS). Door Spielberg-producent geregisseerde verfilming van boek van Michael Crichton bevat gorilla’s die werden ontworpen door dezelfde Stan Winston van de dinosaurussen in Jurassic Park. Desondanks een armzalige, onbedoeld hilarische avonturenfilm over expeditie van wetenschappers naar het hart van Afrika. Veronica, 23.20-1.25u.

Six Days, Seven Nights (Ivan Reitman, 1998, VS). Romantische avonturenkomedie voor het hele gezin. Drankzuchtige piloot Harrison Ford en damesbladredactrice Anne Heche stranden op onbewoond eiland. BBC 1, 23.20-0.55u.

Loulou (Maurice Pialat, 1979, F). De doorbraak van Pialat naar het grote publiek is een schitterend geacteerde, dierlijk-sensuele en zeer naturalistische liefdesgeschiedenis waarin de taal van het lichaam de emoties van de woordarme hoofdpersonen uitdrukt. Bourgeoisvrouwtje Isabelle Huppert valt voor semi-criminele leegloper Gérard Depardieu en trotseert jaloezie van hanige echtgenoot Guy Marchand. TV 5, 23.30-1.15u.

Children of the Revolution (Peter Duncan, 1996, Australië). Curieuze satire over de impact van Stalin in Australië mengt allerhande stijlen door elkaar, waaronder nep-newsreels, fotomontages en musical. Ook met F. Murray Abraham (als Stalin), Sam Neill, Geoffrey Rush. BBC 2, 1.30-3.05u.