Overige Films

Her Alibi (Bruce Beresford, 1989, VS). Karakterloze thriller-komedie. Door writer’s block geplaagde auteur Tom Selleck hoopt inspiratie te vinden door zich op te werpen als alibi van een van moord verdachte Roemeense (Paulina Porizkova). SBS 6, 14.40-16.35u.

The Importance of Being Earnest (Anthony Asquith, 1952, GB). Getrouwe, perfect gespeelde verfilming van Oscar Wilde’s onweerstaanbare Victoriaanse zedenkomedie. Michael Redgrave en Michael Denison zijn de rijke vrijgezellen met een oogje op Joan Greenwood en Edith Evans. BBC 2, 15.35-17.05u.

The Borrowers (Peter Hewitt, 1997, GB/VS). Op geavanceerde visual effects leunende, charmante jeugdfilm naar de boeken van Mary Norton. Parasiterende mini-mensen (10 cm.) sluiten vriendschap met door huisbaas John Goodman belaagde mensenfamilie. Ned.3, 15.45-17.05u.

Lara Croft: Tomb Raider (Simon West, 2001, VS/GB/D/J). Decors, speciale effecten en Angelina Jolie zijn zo oogverblindend dat de rest er minder toe doet in eendimensionale spektakelfilm naar populair videospel. Veronica, 20.00-22.00u.

Trading Mom (Tia Brelis & Patty Chan Morrsion, 1994, VS). Sissy Spacek speelt vierdubbelrol van verschillende moeders die door verwaarloosde kinderen langs magische weg worden opgeroepen. Zouteloze komedie naar The Mummy Market van regisseuses moeder Nancy. RTL 8, 20.30-22.00u.

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (Jan de Bont, 2003, VS). Vervolgfilm biedt acceptabel spektakel, met decors als de verzonken tempel van Alexander de Grote voor de kust van Santorini. Angelina Jolie berijdt in kikvorspak een haai. Veronica, 22.00-0.15u.

Do the Right Thing (Spike Lee, 1989, VS). Prachtig genuanceerde film over een snikhete dag in de zwarte New Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant. Amusante schetsjes van het dagelijks leven van allerlei, binnen hun beperkingen sympathieke buurtbewoners, een geestig scheldconcert van vier coupletten. Bijna ongemerkt wordt iedereen meegesleept in een vervaarlijke rassenrel. Met Spike Lee, Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, John Turturro en John Savage. MTV, 22.00-0.15u.

M*A*S*H (Robert Altman, 1969, VS). Vermaarde zwarte oorlogskomedie won Gouden Palm, markeerde de doorbraak van tegendraadse Altman en werd een groot kassucces. Elliott Gould en Donald Sutherland excelleren als tegen militaire, seksuele en religieuze moraal rebellerende chirurgen in mobiel hospitaal tijdens oorlog in Korea (lees Vietnam). De ‘great anti-everythingfilm’ was basis voor latere tv-serie. Ook met Tom Skerritt, Sally Kellerman, Robert Duvall. RTL 7, 22.15-0.30u.

Dead Poets Society (Peter Weir, 1989, VS). Robin Williams schittert als mild revolutionaire leraar, die anno 1959 poëzie en individualiteit introduceert op door conformisme en materialisme beheerst jongensinternaat in Vermont. Merkwaardig einde. RTL 4, 22.30-0.55u.

Manderlay (Lars von Trier, 2005, DK/S/NL/F/D/GB). In het tweede deel van zijn Amerikaanse trilogie pakt Lars von Trier de slavernij aan. In eenzelfde Brechtiaans decor als in Dogville provoceert en beleert de Deense regisseur weer in gelijke mate. Gangsterdochter Grace wordt ditmaal niet gespeeld door Nicole Kidman maar door de jonge Bryce Dallas Howard, die terechtkomt op een plantage in Alabama waar de slavernij nog steeds niet is afgeschaft; daar gaat ze wat aan doen. België 2, 23.20-1.35u.

Exils (Tony Gatlif, 2004, F/It). In Cannes met regieprijs bekroonde road movie volgt ontheemde protagonisten op hun reis van Parijs naar Algiers. De films van Gatlif zijn dronken van passie, temperament en grote emoties. Het scenario is een melodielijn om eindeloos op te variëren. Soms klinkt die romantisch, dan weer kitsch-op-het-randje of rauw, mateloos, extatisch. Ned.2, 0.45-2.35u.