Mr Legs kent zakenman Bob S. niet, zegt hij

Kennen free fighter Hans N. en zakenman Bob S. elkaar nu wel of niet? Ze worden verdacht van afpersing en mishandeling van een Zwitserse bankier. Verslag van een strafzaak.

De officier van justitie kijkt naar de verdachte Hans N. (48). De voormalige nationaal kampioen karate, is een grote, grof gebouwde man, met een gegroefd gezicht en een boksersneus. Zeer geschikt om de bodyguard van zakenman Bob S. te zijn.

N. zegt al vijf jaar niet meer aan free fighting te doen, maar erkent met zijn techniek nog steeds flink wat letsel te kunnen veroorzaken. „Als ik jou een trap geef met mijn 115 kilo, dan ga je wel het ziekenhuis in”, legt hij de officier van justitie uit.

In theorie althans. Want al geeft Hans N. toe „geobsedeerd” te zijn door vechtsporten, hij zweert nog nooit iemand te hebben „geschopt”. En Bob S., een telg uit een rijke uitgeversfamilie, kent N. niet, zegt hij.

N. moet samen met Bob S., die op plaats 296 staat van de Quote 500-lijst van de rijkste mensen van Nederland, terechtstaan op beschuldiging van afpersing. Gisteren vond in Den Haag de vijfde zittingsdag plaats in de strafzaak tegen de twee. Bob S., die tien jaar terug 38 miljoen euro verdiende met de verkoop van het Financieele Dagblad, was niet aanwezig op de zitting.

De familie van S. vergaarde een fortuin door verscheidene regionale kranten (waaronder de Haagsche Courant) te verkopen aan uitgeverij Wegener. Aan telg Bob kleeft echter al jaren een slecht imago. In 2004 bracht hij twee weken door in een Zwitserse cel. Begin vorige maand bleek pas waarom: Bob S. wordt beschuldigd van de vrijheidsberoving, mishandeling en bedreiging van zijn Zwitserse vermogensbeheerder Rolf Hürlimann.

Hürlimann beheerde het geld, dat Bob S. had geld belegd bij de Clariden Bank, een dochteronderneming van Credit Suisse. Hiertoe had S. aan Hürlimann twee blanco ‘pledges’ gegeven, om zijn valutarekeningen mee in balans te houden. Indien er een tekort was aan dollars, kon de blanco volmacht dit met een bedrag in euro’s opheffen. Hürlimann had deze volmachten echter gebruikt als borg voor een andere cliënt. Deze nam een enorm krediet op, maar betaalde het niet terug. Bob S. verloor hierdoor 1,2 miljoen gulden.

Hürlimann werd vorige maand verhoord, maar weigerde vragen te beantwoorden die te maken hadden met de bancaire achtergrond van dit conflict. Hij beriep zich hierbij op zijn Zwitserse bankgeheim. De rechtbank heeft hierom een procedure gestart bij de Zwitserse autoriteiten, die uitzoeken of Hürlimann zich daarachter kan verschuilen. Het proces, waarin nog geen strafeis uitgesproken is, kan hierdoor flinke vertraging oplopen.

Op basis van Hürlimanns verklaring schetst het OM het scenario als volgt: op 1 april 2004 gaat de Zwitserse bankier Hürlimann nietsvermoedend naar Den Haag in de veronderstelling een nieuwe cliënt te ontmoeten. Aldaar neemt Bob S. de Zwitser mee naar zijn kantoor. Een knokploeg, waartoe Hans N. behoort, komt binnen. Vervolgens wordt Hürlimann in een stoel gezet, geschopt, geslagen en bedreigd met een briefopener. Als Hürlimann geen oplossing zou zoeken voor de schade die S. heeft geleden, zou hij het kantoor niet meer verlaten.

Hans N. speelde volgens het OM een rol bij het mishandelen van Hürlimann. Maar N. zegt S. niet te kennen en nog nooit in diens kantoor te zijn geweest. „Ik had nog nooit van meneer S. gehoord tot ik gedagvaard werd”, zegt N. „Ik dacht dat de politie een grap maakte.” Wat hij wel deed op 1 april 2004 weet hij niet meer.

De officier van justitie vraagt naar de traptechnieken van N., die tijdens zijn karatedagen Mister Legs werd genoemd. En niet omdat zijn benen zo mooi waren. Toen hij wegens blessures zijn snelheid verloor, ging hij de keiharde vechtsport free fighting beoefenen.

Ook daar is hij inmiddels mee gestopt: vijf jaar geleden vocht hij voor het laatst in de Arena, zegt hij. Tegenwoordig heeft N. een sportschool, waar hij lessen in kickboksen en persoonlijke trainingen geeft. „Maar ik speel ook squash en voetbal”, voegt N. daaraan toe. Deze hobby’s vond het OM toch minder interessant.

    • Sonja Hartgring