Moskou is duur en niet zonder gevaar

Moskou ontvangt woensdag tussen 40.000 en 50.000 Engelse voetbalfans voor de finale van de Champions League. Voor die fans wordt het een dure en hachelijke voetbalreis.

Het wordt woensdag een Brits onderonsje in het Moskouse Loezjniki-stadion, wanneer voor het eerst in de geschiedenis twee Britse ploegen tegen elkaar in het strijdperk treden in de finale van de Champions League.

Chelsea, eigendom van de Russische miljardair Roman Abramovitsj, en Manchester United worden naar verwachting elk aangemoedigd door 21.000 meegebrachte supporters. Die moeten zich ditmaal meer moeite getroosten dan gewoonlijk om hun favoriete ploeg in actie te zien. Niet alleen zijn de kaartjes en de vluchten duur, het is ook uitermate lastig om betaalbare hotelruimte te vinden in Moskou.

„De vlucht per chartervliegtuig en één overnachting in Moskou kosten ons duizend pond (1.250 euro) en het kaartje nog eens 117 pond”, aldus Peter Trenter van de Chelsea Supporters Group. Andere berichten meldden dat een bezoekje aan Moskou voor de finale supporters al gauw zo’n 5.000 euro de man zou gaan kosten.

Chelsea was desondanks alle 21.000 toegewezen tickets in enkele dagen kwijt, bij Manchester United daarentegen verliep de verkoop iets stroever. Sommige leden van supportersverenigingen gaven volgens mediaberichten zelfs hun gereserveerde tickets weer terug, omdat ze terugschrokken voor de hoge kosten van het verblijf in Moskou.

Even leek het erop dat veel supporters ook zouden stuiten op visumproblemen doordat de consulaten in Groot-Brittannië maar een beperkte capaciteit hebben. Door tussenkomst van UEFA-voorzitter Michel Platini, de voormalige Franse international, bij de Russische president Vladimir Poetin werd dat probleem echter snel uit de wereld geholpen. Iedereen met een geldig paspoort en een geldig kaartje voor de finale zal voor de duur van 72 uur Rusland tussen 19 en 23 mei zonder problemen mogen binnenreizen.

Om te voorkomen dat het tot ongeregeldheden komt, heeft de Britse politie 152 Britse fans een uitreisverbod opgelegd. Dit lot trof 83 aanhangers van Manchester United en 69 van Chelsea. Door hun betrokkenheid bij rellen in het verleden moeten ze hun paspoort vijf dagen voor de finale bij de politie inleveren.

Britse voetbalofficials verwachten overigens niet zozeer problemen tussen Britse supporters onderling als wel gewelddadige confrontaties met Russische hooligans. Veel Russen willen Chelsea aanmoedigen, het team van Abramovitsj, waardoor het 80.000 plaatsen tellende stadion helemaal vol zal zijn. „De Russen nemen de Britse supporters van de jaren ’70 en ’80 als voorbeeld”, aldus de Britse politiefunctionaris Steve Thomas tegenover het persbureau Reuters. „Ze zijn door het dolle heen en hun mentaliteit is dat geweld bij voetbal hoort.”

Sommige fans van het Engelse nationale team kregen vorige herfst tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Rusland in Moskou al een voorproefje van dit soort gedrag. Ze werden in hun hotels en tijdens de reis per metro naar het stadion aangevallen. Eén Engelsman werd neergestoken, terwijl anderen blauwe ogen en minder zware verwondingen opliepen. Peter Trenter van Chelsea Supporters Group maakt zich echter geen zorgen. „We hebben er alle vertrouwen in dat de autoriteiten de boel in de hand zullen kunnen houden”, zegt hij laconiek.

De Russische overheid wil er alvast alles aan doen om rellen te voorkomen. Er worden vijfduizend agenten ingezet, waarbij eenheden van de beruchte veiligheidspolitie OMON, die ook tijdens de opstand in Tsjetsjenië werd ingezet. De autoriteiten hebben ‘zero tolerance’ aangekondigd en gaan hard optreden tegen openbare dronkenschap en drugsgebruik. Er worden mobiele cellen ingezet om dronken supporters op te sluiten. De OMON wordt ook nu al ingezet om Russische hooligans uit elkaar te houden en heeft dus ervaring met voetbalgeweld.