Memristor

De Memristor is volgens NRC Handelsblad het vierde elektronische basiselement naast condensator, spoel en weerstand (Naast weerstand, spoel en condensator is er nu ook de `memristor`, W&O 11 mei). Ik herinner mij echter dat lang geleden de Gyrator van Tellegen het vierde element was.

Ik deed mijn afstudeeronderzoek op het Zeeman Laboratorium in Amsterdam en werkte aan een toen nieuw onderwerp, kernspinresonantie. In Amerika waren twee groepen actief op dit gebied, Purcell in Harvard en Bloch in Stanford.

Bloch maakte gebruik van twee gekruiste spoelen, die door de draaiende protonen gekoppeld werden en die techniek werd Nuclear Induction genoemd. In het artikel in de Physical Review (ik meen van 1946) werd door Bloch, Hansen en Packard verwezen naar de gyrator van Tellegen. Dat was toen het vierde element, de memristor zou dan het vijfde zijn.

Na lang zoeken op internet vond ik een biografie van B.D.H Tellegen, waarin ook de gyrator als netwerkelement genoemd werd.

Tellegen, werkzaam bij Philips bedacht in 1926 ook de pentode. Een radiobuis met een extra rooster (het vangrooster), dat ongewenste elektronen afvangt. De Amerikanen hebben vele jaren rechten aan Philips moeten betalen om in hun elektronica de beam tetrodes door pentodes te kunnen vervangen.

    • D. J. Kroon