Makkelijke gaatjes

Makkelijke gaatjes 470 Afrolittorino africana-schelpen raapten de archeologen Francesco d’Errico en Marian Vanhaeren op. Daarna gingen ze prikken. Met een krabbenschaar, een benen priem, maar ook met een kiezeltje. Alle manieren waren even succesvol. De drie linksboven werden bijvoorbeeld met een dun benen priempje gemaakt. De drie rechtsonder met de kiezel. En dat allemaal vanwege een groot raadsel van Homo sapiens, de moderne mens. Al sinds 200.000 jaar heeft hij een geheel modern lichaam maar pas sinds 50.000 jaar geleden doet-ie moderne dingen als gevarieerde werktuigen maken en zichzelf versieren. Ouder zijn alleen wat kleurstof, curieuze krassen èn doorboorde schelpen, maar die kunnen vaak even goed toevallig zo’n een gat hebben. In een online-artikel in het Journal of Archaeological Science presenteert d’Errico nu een nieuwe vondst van drie van deze mogelijke kralen (ca. 80.000 jaar oud). En passant probeert hij uit hoe moeilijk ze eigenlijk te maken zijn. Makkelijk dus. (HS)

470 Afrolittorino africana-schelpen raapten de archeologen Francesco d’Errico en Marian Vanhaeren op. Daarna gingen ze prikken. Met een krabbenschaar, een benen priem, maar ook met een kiezeltje. Alle manieren waren even succesvol. De drie linksboven werden bijvoorbeeld met een dun benen priempje gemaakt. De drie rechtsonder met de kiezel. En dat allemaal vanwege een groot raadsel van Homo sapiens, de moderne mens. Al sinds 200.000 jaar heeft hij een geheel modern lichaam maar pas sinds 50.000 jaar geleden doet-ie moderne dingen als gevarieerde werktuigen maken en zichzelf versieren. Ouder zijn alleen wat kleurstof, curieuze krassen èn doorboorde schelpen, maar die kunnen vaak even goed toevallig zo’n een gat hebben. In een online-artikel in het Journal of Archaeological Science presenteert d’Errico nu een nieuwe vondst van drie van deze mogelijke kralen (ca. 80.000 jaar oud). En passant probeert hij uit hoe moeilijk ze eigenlijk te maken zijn. Makkelijk dus. (HS)