Macht president Oekraïne vergroot

Het Oekraïnese parlement, de Rada, heeft gisteren een wet aangenomen die president Viktor Joesjtsjenko enkele van de bevoegdheden teruggeeft die hij sinds hij aan de macht is gekomen in 2004 is kwijtgeraakt. Met die wet wordt het gezag van de regering, geleid door premier Joelia Timosjenko, ingeperkt.

Joesjtsjenko ligt al enkele maanden overhoop met zijn premier over het aanpakken van de economische problemen waarin Oekraïne verkeert. Enkele dagen geleden stonden parlement en president nog tegenover elkaar toen leden van het Blok Joelia Timosjenko president Joestsjenko verhinderden zijn toespraak tot de natie te houden. Leden van haar partij bezetten het spreekgestoelte, waarna de president onverrichter zake vertrok.

Van de 450 parlementariërs stemden er 245 voor de wet die de president het recht teruggeeft om kabinetsbenoemingen te herzien en hem in staat stelt zich te bemoeien met de buitenlandse politiek en defensie.

De wet werd aangenomen nadat alle partijen het erover eens waren de discussie te continueren over een aantal maatregelen van Timosjenko ter beteugeling van de inflatie. Die inflatie bedraagt op dit moment 30 procent.

De bevoegdheden van de president werden in 2004 beknot door een politieke overeenkomst ter beëindiging van de protesten die waren uitgebroken tegen de verkiezingsfraude van de toenmalige pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.

Twee jaar later werden er nog meer wetten ingevoerd die de macht van de president moesten beperken. Het doel van die wetgeving was het herstellen van het machtsevenwicht tussen regering en president. Sinds premier Timosjenko en president Joesjtsjenko eind vorig jaar een nieuwe regeringscoalitie sloten, hobbelen zij van crisis naar crisis.