Koop van een sauna als fase in je leven

Pijnacker Mei 2008 Sauna aankoop van Jacqueline van Rijn. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Jacqueline van Rijn (40) wilde met haar man Frans het souterrain bij het huis betrekken. Ze maakten er een saunaruimte van en dat betekende een flinke verbouwing.

Hoe kwamen jullie op het idee van een sauna?

„We hebben een woning op een dijk die in de jaren dertig is gebouwd. Daar zit een flink souterrain onder met een oppervlakte ter grootte van het huis. In de zeven jaar dat we er wonen, hadden we er altijd rommel staan, zoals fietsen en gereedschap. We wilden wat leuks doen met die ruimte, al is die vaak klam. Daar hebben we wat aan laten doen, maar een vloerbedekking ga je er niet leggen.”

Dus dachten jullie aan iets vochtigs.

„Waarom de keus op een sauna is gevallen weet ik niet meer zo goed. Mensen in de buurt hebben een bar of een badkamer van die ruimte gemaakt. Wij dachten aan een sauna of bubbelbad. De sauna – met infrarood lampen – is net geplaatst. We zijn de ruimte nu aan het inrichten. We hebben een koelkast en een televisie gekocht, houten emmertjes, een houten ligbad en een handdoekradiator.”

Dat klinkt als een hele onderneming.

„Het was nogal ingrijpend. De vorige bewoner was dierenarts en had zijn praktijk in dat souterrain. De vloer en muren waren met kleine tegeltjes bedekt, die moesten er uit. Ook de leidingen werden verlegd. We hebben een nieuwe elektragroep erbij gemaakt, de muren gestuukt en mooie plavuizen gelegd. Dan heb je wel wat.”

Dat klinkt behalve ingrijpend, ook prijzig.

„Dat was zeker het geval. We waren rond de 30.000 euro kwijt voor de totale opknapbeurt. Maar het is een professionele sauna en we zien het ook als een waardevermeerdering van ons huis. Niet iedereen zal een sauna willen, dus de ruimte is nog steeds voor van alles te gebruiken.”

De energierekening is intussen flink gestegen?

„Die heb ik nog niet gezien, daarvoor hebben we de sauna nog te kort. Maar gezien de actuele aandacht voor het milieu zou je wel zeggen dat het een rare move is om nu zoiets aan te schaffen. Wel spaarlampen gebruiken en de verwarming niet te hoog draaien, om dan beneden de sauna flink warm te stoken. Maar misschien heeft het met onze leeftijd te maken en is het zo’n fase dat je denkt, ik leef maar één keer. Ik had ook een motor kunnen kopen.”

Dan is een sauna een toch heel andere aankoop.

Het is zo leuk, het voelt zo rijk. Net of je op vakantie bent. We hebben twee zoons van twaalf en veertien jaar en ook zij vinden het leuk. We zitten er met zijn vieren in.”

Komen vrienden ook langs om in de sauna te kunnen?

„Nou, misschien een vriendin met wie ik vaker naar de sauna ga. Maar het is niet zo dat ik iedereen uitnodig, dat ik met iedereen in onze sauna wil zitten.”

En waar hebben jullie de spullen gelaten die in het souterrain stonden?

„In een fietsenstalling en op zolder. Dat is maar tijdelijk, want we gaan kasten kopen en alles netjes opruimen.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem