‘Kom naar Europa’ trekt door Kosovo

Vanaf vandaag trekt een Europese ‘roadshow’ door Kosovo. Er zijn mystery guests, quizzen, een talentenjacht en hapjes, drankjes en muziek uit Italië, Zweden, Roemenië, Nederland en België. De show – die zes weken duurt, zo’n 200.000 euro kost en door heel Kosovo reist – heet ‘Kom naar Europa’.

Het idee was bedacht toen het nog de bedoeling was dat de Europese Unie over vier weken de taken van het VN-bestuur zou overnemen. Er is al een speciale vertegenwoordiger van de EU in Kosovo, de Nederlandse diplomaat Pieter Feith, en er is een politie- en justitiemissie van de 27 EU-landen die de Kosovaarse autoriteiten zal gaan begeleiden.

Kosovo wordt al acht jaar lang bestuurd, begeleid en van hulp voorzien door internationale organisaties. Van de VN-bestuurders moeten de Kosovaren weinig meer hebben, en ook de meeste andere buitenlandse hulpverleners zijn weinig populair. Wat moet je dan, als Europese Unie? „We willen graag uitleggen wat we komen doen”, zegt een woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. „En vooral ook wat we níet doen. Er zijn hoge verwachtingen, maar wij komen niet de elektriciteit repareren.”

De campagne moest leerzaam, maar vooral ook leuk zijn. Bij elke halte van de roadshow is er een toneelvoorstelling over de EU, een quiz over de EU en de geheime gast zal een minister zijn, een diplomaat of misschien wel Pieter Feith zelf die komt vertellen over mensenrechten en de bescherming van minderheden.

Het zal níet gaan over de precieze datum waarop de EU-missie in Kosovo begint. In Brussel is er niemand die nog gelooft dat de EU over vier weken echt de taken van de VN overneemt. Rusland, dat zich verzet tegen de onafhankelijkheid die Kosovo begin dit jaar uitriep, houdt in de VN-Veiligheidsraad die overdracht van bevoegdheden tegen. Diplomaten gaan ervan uit dat het VN-bestuur voorlopig zal blijven.

De show reist langs steden en dorpen van Kosovo-Albanezen, zo’n 90 procent van de bevolking, maar komt ook bij zigeuners, Serviërs en Bosniërs die in Kosovo wonen. De laatste halte zou Noord-Mitrovica moeten zijn, waar Servische inwoners zich fel verzetten tegen de onafhankelijkheid en vinden dat Kosovo bij Servië hoort. Maar zeker is dat niet.