Iraanse ambassadeur houdt deur gesloten

De Iraanse ambassadeur heeft gisteren geweigerd enkele Tweede Kamerleden te woord te staan over de zaak van de Maastrichtse mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri. De Kamerleden – Martijn van Dam (PvdA), Farshad Bashir (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) – voelen zich door de ambassadeur geschoffeerd, zei Van Dam gisteren tegen persbureau ANP.

De Iraanse ambassadeur zou behalve de Kamerleden ook familieleden van Al-Mansouri voor een dichte deur hebben laten staan. Daarnaast weigerde hij van mensenrechtenorganisatie Amnesty International een brief, geschreven door de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers, aan te nemen. De Kamerleden zeggen „zeer teleurgesteld en ontdaan” te zijn en kondigen aan binnenkort weer contact op te nemen met de ambassadeur over de zaak Al-Mansouri.

De mensenrechtenactivist Al-Mansouri (62) werd in mei 2006 gevangen genomen in Syrië en uitgeleverd aan zijn geboorteland Iran, waar hij als terrorist wordt beschouwd. Sindsdien zit hij vast in een Iraanse gevangenis in afwachting van zijn berechting.