In de genen

De familie Muilwijk 13/5/2007 Foto Freddy Rikken Fam van Muilwijk Dordrecht Rikken, Freddy

Sch-o-e-n-e-n uit! Al sedert 1948 brullen drie generaties van de Dordtse familie Muilwijk dit tegen hun leerlingen. Wanneer die dreigen met straatschoeisel de dojo (zaal) te betreden. Vader Teun – die drie weken voor zijn dood nog les gaf en werd opgebaard in de sportschool – zag in het concentratiekamp Fransen en Russen met elkaar knokken, iets wat op jiu-jitsu leek, en raakte geïnteresseerd. Na afloop van de oorlog begon hij daarin les te geven en in 1955 maakte hij er zijn beroep van. Op de mat ontmoette hij zijn Jenny. Die breidde de activiteiten van de sportschool uit met het maken van judokleding, had op een gegeven moment twaalf naaisters in dienst en het gehele land en de illustere Anton Geesink als klant, kinderen vroegen destijds huiverend om zijn handtekening. Het echtpaar Muilwijk kreeg drie meisjes en een zelfde aantal jongens. Die allemaal en op verschillende vlakken met sporten zijn doorgegaan, de vechttak bezit op dit moment 78 dannen. En kubieke meters bekers, vaantjes en oorkondes. Jan (50), Wim (59) en zijn vrouw Els en hun zonen Akkie en Boy bestieren de sportschool en de activiteiten in dertien gymzalen in de regio. Leerden en leren en in het bezit van de benodigde bondsdiploma’s met onverminderd plezier en zanshin (alertheid) tienduizenden aspiranten en kampioenen de fijne greepjes van de vecht- en verdedigingssporten karate, kickboxing, kobujutsu, judo en jiu-jitsu.

Dit is de twintigste aflevering van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken