`Ik wens u een smakelijk eten` beter dan `eet smakelijk`

Tekeningen: Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

In de rubriek Woordhoek vraagt Ewoud Sanders zich af waarom de term `eet smakelijk` bij het begin van een maaltijd, door sommigen ongepast wordt gevonden (Achterpagina, 13 mei). Sanders concludeert dat het standstaal moet zijn. De reden echter dat mijn kinderen het niet mogen zeggen, zoals het ook door mijn vader aan mij is uitgelegd, is dat `eet smakelijk` een bevel is. Het ongepast zijn ligt derhalve niet aan de omstandigheid, in dit geval de maaltijd, maar is woordtechnisch.

Het lijkt mij beter iemand een smakelijke maaltijd te wensen in de zin van bijvoorbeeld: `ik hoop dat het u zal smaken` of `ik wens u een smakelijk eten`. Hetzelfde geldt voor `smakelijke voortzetting` en heeft dus niet van doen met `intens burgerlijk`.

    • Dr. J.J. van der Biezen