Film van de dag

James Stewart op zoek naar de moordenaar van zijn broer in The Man from Laramie (Anthony Mann, 1955, VS).

The Man from Laramie. Vandaag op de BBC twee westerns met James Stewart. Er zit dertien jaar tussen The Man from Laramie (1955) en Bandolero! (1968), die ’s nachts wordt uitgezonden. In die periode veranderde het genre flink. Waar Anthony Mann het personage dat wordt gespeeld door Stewart een duistere en complexe psychologie meegaf – en zo niet alleen de western donkere kantjes gaf, maar ook het imago van James Stewart – daar biedt Bandolero! vooral pretentieloos vermaak, met flink wat knipogen naar de regels van het genre. In The Man from Laramie gaat Stewart op zoek naar de moordenaar van zijn broer en komt hij terecht in een hevige broederstrijd over de opvolging van een bijna blinde rancher: wordt hij opgevolgd door zijn psychopathische zoon Dave of zijn geadopteerde, maar zeer betrouwbare zoon Vic? De film was het vijfde en laatste samenwerkingsproject tussen regisseur Mann en Stewart. (Anthony Mann, 1955, VS), BBC 2, 17.50-19.30u.André Waardenburg

    • André Waardenburg