Film van de dag

Scène uit Moolaadé, de film van Ousmane Sembene, die gaat over meisjesbesnijdenis in een uithoek van Senegal.

Moolaadé. De laatste film van de Senegalese filmmaker Ousmane Sembene concentreert zich op de meisjesbesnijdenis, waarbij elke generatie meisjes wordt ‘gereinigd’ door een comité van vrouwen, voorgesteld door in bloedrood gehulde feeksen met huiveringwekkend snijgerei. Veel meisjes sterven, anderen blijven voorgoed mismaakt. Dat geldt ook voor Collé, wier buik voor haar bevalling moest worden opengesneden. Als haar dochter aan de beurt is, laat zij haar niet gaan. Collé hangt voor de binnenplaats van haar lemen hutten een kleurig touw. Alle meisjes die daarachter blijven zijn beschermd (moolaadé). Niemand kan hen nu meenemen. Zo ontwikkelt zich een strijd op alle fronten. Collé moet zich teweerstellen tegen de moeders van de wél besneden meisjes, tegen de buurvrouw die noodgedwongen meeprotesteert, tegen familieleden, tegen de salindana, zoals de rode heksen heten. Maar vooral tegen de mannen.(Ousmane Sembene, 2004, SN), België 2, 21.25-23.25u.