Dodental van cycloon Birma schiet omhoog

De militaire junta in Birma heeft gisteren het officiële dodental van de cycloon Nargis bijna verdubbeld naar 77.738. Volgens de laatste cijfers worden 55.917 mensen vermist en zijn er bijna 20.000 gewonden gevallen bij de cycloon van 2 en 3 mei.

De Verenigde Naties en internationale hulporganisaties laakten gisteren opnieuw de niet-coöperatieve opstelling van het militaire regime in Birma. Door de tegenwerking van het bewind en de zware slagregens van de afgelopen dagen zou de situatie met name in de Irrawaddy-delta alleen nog maar verder zijn verslechterd.

Een verslaggever van de Britse BBC die in het rampgebied was, meldde dat de hulpverlening daar nog nauwelijks op gang was gekomen. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties waarschuwde gisteren in New York dat het aantal dodelijke slachtoffers nog dramatisch zal stijgen, tenzij de junta meer buitenlandse hulp toelaat.

Totdat de staatsmedia het nieuwe dodental als gevolg van de cycloon Nargis gisteren bekendmaakten, spraken ze van 43.000 doden en 28.000 vermisten.

Nog steeds ontbreekt de meest elementaire informatie over de noden van de naar schatting 2,5 miljoen daklozen in de zwaarst getroffen gebieden. „We hebben simpelweg niet de informatie en ik kan ook niet zeggen wanneer we die wel zullen hebben”, aldus VN-medewerker Steve Marshall in Bangkok na terugkeer uit Birma.

„Duizenden slachtoffers van de cycloon verkeren in kritieke toestand en hebben nu hulp nodig”, aldus Arjan Hehenkamp, directeur operaties van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

Het Rode Kruis waarschuwde voor het gevaar van epidemieën. De Wereldgezondheidsorganisatie liet weten dat uit het rampgebied de eerste meldingen van cholera waren binnengekomen.

De Franse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Jean-Maurice Ripert, uitte scherpe kritiek op de weigering van de Birmese junta om 1.500 ton aan hulpgoederen en medicijnen aan boord van een Frans marinevaartuig over te laden in kleinere boten en te distribueren in de Irrawaddy-delta. „Ronduit onaanvaardbaar”, aldus Ripert, die sprak van „een misdaad tegen de menselijkheid”.

Europees Commissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking), die Birma de afgelopen dagen bezocht, zei dat hij bij het regime had aangedrongen op meer visa voor hulpverleners en andere experts. Hem zou zijn toegezegd dat dit weekeinde honderd artsen uit buurlanden zouden worden toegelaten. (AP, BBC, Reuters)