Chinees geeft zijn extra pondje vlees niet meer op

Nico van Nimwegen gaat met de stelling `het is onze hamburgers of hun kinderen` (Opinie & Debat, 10 mei) zijn boekje te buiten als hij stelt dat de westerse mens zijn voedingspatroon dient aan te passen opdat de `derde wereld` verder kan met zijn bevolkingsexplosie.

Deze vorm van solidariteit gaat aan alle realiteit voorbij. Ik zie `de bevolkingsgroeistabiele Chinees` zijn recent verworven extra pondje varkensvlees ook niet opgeven.

Daarnaast is Van Nimwegens oplossing voor het voedselvraagstuk uitstel van executie. Als we met zes miljard mensen maar amper voldoende voedsel kunnen produceren, hoe zit dat dan als we door die ongebreidelde bevolkingsgroei tegen de negen tot twaalf miljard mensen zitten? Gaan we dan iedere millimeter woud kappen om er voedsel te verbouwen? De klimaatverschuiving maakt dit alles waarschijnlijk alleen maar nijpender, omdat daarmee veel landbouwgrond en wateraanvoer verloren gaan.

De mens zit aan de grens van zijn groei, en zal daar uiteindelijk goedschiks of kwaadschiks aan toe moeten geven. Het enige bruikbare deel in het artikel is het verstrekken van anticonceptiemiddelen, hoe lastig de culturele en religieuze hordes daarbij ook zijn. Van Nimwegen stelt dat ontwikkeling de beste vorm is van anticonceptie, maar zolang de bevolking dusdanig snel groeit dat alle fondsen naar het voeden en onderhouden van die extra levens gaat, blijft er geen geld over om verder te ontwikkelen.

    • Koen Schoenmakers