‘Blade runner’ maakt kans op Spelen

Pistorius tijdens een meeting in Rome in juli vorig jaar. Foto AFP (FILES) A picture taken on July 13, 2007 shows South Africa's Oscar Pistorius competing in the men's 400m race B during the Athletics IAAF Golden Gala in Rome's Olympic Stadium. Oscar Pistorius won an appeal at the Court of Arbitration for Sport (CAS) on May 16, 2008 that has given him an Olympic Games lifeline AFP PHOTO Files / ANDREAS SOLARO AFP

Oscar Pistorius, de atleet die loopt met twee beenprotheses, mag toch proberen om deelname af te dwingen aan de Olympische Spelen van komende zomer in Peking. Dat heeft het Sporttribunaal CAS in Lausanne gisteren beslist.

De 21-jarige Zuid-Afrikaan was eerder uitgesloten van deelname aan de Spelen door de Internationale Atletiekfederatie IAAF. Tegen die beslissing ging Pistorius met succes in beroep. Volgens het CAS heeft de IAAF onvoldoende aangetoond dat Pistorius voordeel heeft van zijn protheses, wat de reden was om hem deelname aan de Spelen te ontzeggen. Het IAAF baseerde zich daarvoor op een studie van de Duitse professor Gert-Peter Brueggemann, die oordeelde dat de ‘blades’ veren en energie besparen.

De 400-meterloper moet zich nog wel zien te kwalificeren voor Peking. Pistorius heeft op zijn afstand wel het wereldrecord voor paralympische atleten op zijn naam staan met een tijd van 46,56 seconden, maar dat is ruim boven de limiet van 45,55 seconden voor deelname aan de Spelen. Pistorius heeft door de rechtszaken de afgelopen maanden weinig tijd gehad om te trainen.

De student aan de universiteit van Pretoria reageerde verheugd op de beslissing. „Ik heb moeite om mijn glimlach onder controle te houden”, vertelde hij in Milaan aan reporters. „Eindelijk krijg ik de kans om mijn droom te verwezenlijken: meedoen aan de Olympische Spelen. Lukt het niet in 2008, dan kan ik het proberen in 2012.”

Het Zuid-Afrikaans olympisch comité is wel van plan om de student aan de universiteit van Pretoria in te schrijven voor de 4x400 meter estafette. Daarvoor mag ieder land vier lopers en twee reserves selecteren. Als reserve hoeft Pistorius geen limiet te lopen.

Het IAAF zegt de beslissing volledig te aanvaarden. „Oscar is welkom, waar hij ook gaat lopen deze zomer”, reageerde IAAF-voorzitter Lamine Diack. „Hij is een inspirerend atleet en we kijken uit naar zijn prestaties.”

Pistorius neemt sowieso deel aan de Paralympische Spelen, van 6 tot 17 september in Peking. Hij kan de eerste atleet worden die zowel aan de Olympische als aan de Paralympische Spelen deelneemt.