Amsterdam krijgt nieuw museum erbij

Amsterdam werkt aan een nieuw museum bij het Museumplein. Dit heeft de Amsterdamse wethouder C. Gehrels (Cultuur) bevestigd. In het museum zouden onder meer schilderijen van Karel Appel (1921-2006) moeten komen.

Het museum is gepland aan de zogeheten ‘stille kant’ van het Museumplein, op de plaats waar de gemeente Amsterdam eerder het Nationaal Historisch Museum (NHM) wilde vestigen. „Toen vorig jaar werd besloten het NHM in Arnhem te bouwen, zijn wij met minister Plasterk (Cultuur) gaan praten over een andere culturele bestemming van de gebouwen”, vertelt Gehrels.

Het gaat daarbij om twee panden in Gabriel Metsustraat, waarin nu nog het Instituut Collectie Nederland zit. De gebouwen zijn in bezit van de Rijksgebouwendienst (RGD). „Plasterk heeft onlangs met de RGD geregeld dat de gebouwen als museum dienst kunnen doen”, zegt een woordvoerder van OCW.

Wat voor museum het moet worden, wil Gehrels niet kwijt. Volgens mede-initiatiefnemer Rudi Fuchs, ex-directeur van het Stedelijk Museum en Appel-expert, wordt gedacht aan werk van Appel dat nog niet in musea of particuliere collecties zit. „Maar dat is niet het enige. Dat moet het begin zijn van meer”, zegt Fuchs die verder geen commentaar wil geven.

Henriëtte Appel-de Visser, weduwe van Karel Appel, is beheerder van veel werk van Appel dat is ondergebracht in een stichting. „Ik heb nog geen concreet verzoek gekregen voor werken”, zegt De Visser: „De plannen zijn nog pril.” Of de locatie geschikt is, weet ze niet: „Dan zou ik de panden eerst van binnen moeten zien.”

Het museum moet behalve door de gemeente ook gefinancierd worden door het bedrijfsleven. Naar verluidt zou een grote financiële instelling daarvoor interesse hebben. „We zijn behalve met allerlei culturele partijen ook met financiële partijen in gesprek”, is alles wat Gehrels daarover kwijt wil.

    • Karel Berkhout