Advocaat?

Als bondscoach van Oranje (EK 2004) kreeg hij veel kritiek, met Zenit St. Petersburg won hij deze week de UEFA Cup. Krijgt Dick Advocaat nu de verdiende erkenning?

Aad de Mos, voetbalcoach: „Hij was al een goede coach. De spelers en clubmensen die met hem hebben gewerkt, zijn overal lovend. Tijdens het Europees kampioenschap van 2004 heeft hij schade opgelopen met die wissel [Bosvelt voor Robben tegen Tsjechië, waarna kritiek losbarstte]. Dat overschaduwde het hele toernooi. Er werd een hetze tegen hem begonnen, maar hij heeft wel de halve finale gehaald. Inhoudelijk bestaat er geen discussie over Advocaat: hij is een vakman en zonder meer een internationale topcoach. De know how heeft hij in zijn vingers zitten. Hij laat spelers voetballen naar hun mogelijkheden. Bij Zenit heeft hij qua veldbezetting de Hollandse stijl erin gebracht. Verdedigende coach? Nee, hij wil altijd winnen en is gewoon realistisch door uit te gaan van de kwaliteit van zijn spelers. Maar met spelers en coaches is het net als met aandelen: als het rendeert, is het goed.”

Henk Spaan, sportjournalist, columnist: „Jazeker, die erkenning verdient hij. Toen Zenit in oktober tegen AZ speelde [in groepsfase UEFA Cup], had je nooit kunnen denken dat Zenit zo’n goed elftal zou worden. Hij heeft de goede balans in dit team tussen technisch vaardige spelers en lopers kunnen vinden en er in korte tijd een ontstellend goed voetballend elftal van kunnen maken, ondanks de gedwongen verkoop van Skrtel [aan Liverpool]. Advocaat is typisch zo’n man die door zijn fanatisme elk jaar beter wordt. Tijdens het wereldkampioenschap van 1994 heeft hij [als bondscoach] niet alles uit het Nederlands elftal kunnen halen. Toen was hij nog niet zo goed. En ik blijf erbij dat het een heel vreemde wissel was tijdens het Europees kampioenschap van 2004. Advocaat is altijd een voorzichtige coach geweest. Met het spelersmateriaal van Zenit speelt hij ‘dominant aanvallend voetbal’. Dat heeft hij goed gezien.”

Stan Valckx, maakte Advocaat mee als coach bij PSV en Nederlands elftal (WK 1994): „Ja, die erkenning heeft hij ook altijd gekregen van de clubs en spelers. Tijdens het EK van 2004 werd meer op de man gespeeld dan op de bal. Buiten die periode heeft hij het overal goed gedaan. Hij is kampioen geworden met PSV en Glasgow Rangers. Het winnen van de UEFA Cup met Zenit – met fris en aanvallend voetbal – is echt een grootse prestatie, als je kijkt naar de tegenstanders [zoals Villarreal en Bayern München]. Ik heb me altijd verwonderd over het etiket van verdedigende coach dat hem is opgeplakt. Advocaat was een voorstander van aanvallend voetbal, met druk zetten op de tegenstander. Tijdens trainingen hamerde hij op vaste spelpatronen. In het spel van Zenit zie je zijn hand en zijn idee over voetbal. Absoluut geen verdedigende coach dus.”

Foppe de Haan, bondscoach Jong Oranje: „Die erkenning had hij van mij allang gekregen. Advocaat is een prima coach. Hij is realistisch en kijkt naar de kwaliteit van zijn spelers. Bij PSV, Glasgow Rangers en de eerste keer bij het Nederlands elftal [kwartfinale WK 1994 in Verenigde Staten] heeft hij het goed gedaan. Tijdens het Europees kampioenschap van 2004 is hij te veel afgerekend op die wissel; de kritiek was buitenproportioneel. Daarom is het mooi voor hem dat Zenit zo goed voetbalt, door een combinatie van de kwaliteit van de spelers en de coach. Advocaat heeft ontdekt dat zijn spelers fantastisch kunnen omschakelen, heel belangrijk in topvoetbal. Hij kan nu een lange neus trekken naar de mensen die zoveel kritiek op hem hadden. Het is razend knap wat hij in korte tijd, zo’n anderhalf jaar, heeft gedaan met Zenit [landstitel en UEFA Cup].”

Jan Rijpstra, voormalig sportwoordvoerder VVD in Tweede Kamer, beklaagde zich tijdens EK 2004 met andere politici over ‘grove’ bejegening van Advocaat door televisiecommentatoren: „Ik heb Advocaat altijd een heel goede coach gevonden. Hij heeft Zenit op een aanvallende en pittige manier laten spelen. In het goede combinatiespel zie je de hand van de coach. Advocaat heeft het gelijk nu aan zijn zijde. Het zou de grote criticasters van toen [EK 2004] sieren als ze nu aangeven dat hij een vakman is.”

    • Pieter de Vries