Aanhouding van cartoonist leidt tot zorgen in Kamer

De Tweede Kamer heeft gisteren zorgen geuit over de arrestatie van de cartoonist die onder het pseudoniem Gregorius Nekschot werkt. De cartoonist zou discriminerende spotprenten publiceren. Sommige politieke partijen vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) heeft dat weersproken. Hij zei dat op het Openbaar Ministerie een plicht rust om onderzoek te doen wanneer mensen aanzetten tot haat of bevolkingsgroepen opzettelijk beledigen. De politie heeft de cartoonist dinsdag aangehouden op last van het OM in Amsterdam. Het gaat om acht cartoons die strafbaar zouden zijn wegens discriminatie of aanzetten tot haat. De Kamerfracties van SP, VVD, PVV en D66 willen dat Hirsch Ballin opheldering geeft. Ook vicepremier Bos zei geschrokken te zijn toen hij van de aanhouding hoorde. De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemde de wijze waarop het OM de zaak tegen de cartoonist oppakt ”zorgelijk”.