Aan de Weenatoren hangt een nest

Benjamin Verdonck geeft een voorstelling in een reuzenvogelnest aan de Rotterdamse Weenatoren.

Nest aan de Weenatoren van de kunstenaar Benjamin Verdonck. Foto Bas Czerwinski 16-05-2008, Rotterdam. Vogelnestje aan woontoren Weena. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Eén dag na de laatste ijsheilige, Sophie die Böse die het goede weer aankondigt, is in het centrum van een mansgroot zwaluwnest verschenen. Het bevindt zich op vijftig meter hoogte, tegen de Weenatoren. Het nest is het decor van een voorstelling van Benjamin Verdonck, die zeven dagen duurt, van zonsopgang tot zonsondergang.

De voorstelling Hirondelle/ dooi vogeltje/ the great swallow is opgebouwd uit zeven stadia, met elke dag een nieuw beeld. Volgens de bijbehorende website gaat het over „de tragische loop van een man die komt, ziet, en, in een poging om zijn toehoorders te omarmen, valt.” In mei 2004 hing het nest aan het administratief centrum van de gemeente Brussel en in mei 2005 aan de Bullring-toren in Birmingham.

De Belgische theatermaker Benjamin Verdonck (1972) bouwt graag opvallende installaties in de openbare ruimte. Zo bouwde hij in 2000 in samenwerking met een jeugdtheater een boomhut op het Baraplein in Brussel. Hij woonde daar veertien dagen in, inventariseerde zijn afval en ontving kinderen met muntthee en pannenkoeken. Twee jaar later reageerde hij met het Shopping Fun installatie op de Meir in Antwerpen op het winkelgedrag van passanten.

Hirondelle/ dooi vogeltje/the great swallow, is een project van het Toneelhuis uit Antwerpen en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. De kunstenaar schrijft op de website elke dag een toepasselijke tekst: „Ik heb zes weken gebouwd met de kruinen van drieëntwintig zilverberken, één beuk, één wilg, twee balen stro, één emmer speeksel, drie zakken zand, twaalf emmers lijm en negentien bussen polyurethaanschuim. (..) De zon komt op, de lucht is grijs. Onder mij begint van alles te bewegen.”

De voorstelling is te volgen in deze krant en op www.nest-rotterdam.nl