Zo traag gaat het niet

In zijn column ‘Toeritdoseringssys - temen’ suggereert Rob Wijnberg dat er tussen Amsterdam en Rotterdam slechts één sprinter rijdt die nog geen 55 kilometer per uur haalt (nrc.next, 13 mei).

De trein waarop Wijnberg doelt is de sprinter van Uitgeest naar Rotterdam Centraal via Breukelen. De 86 kilometer tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal legt deze trein af in 73 minuten in de richting Rotterdam en 76 minuten op de terugweg. Dat is een gemiddelde van ongeveer zeventig kilometer per uur. Maar wat Wijnberg niet vermeldt, is dat er tussen deze twee stations ook intercity’s rijden, die aanzienlijk sneller zijn. En binnen afzienbare tijd kan hij met 250 kilometer per uur met de hogesnelheidslijn rijden, zodat hij slechts 36 minuten onderweg is. Al met al verkeren de spoorwegen in dit land toch niet in de staat van een derdewereldland, zoals Wijnberg suggereert.

    • Benny van den Berg Gouderak