Wat PEHDTSCKJMBA betekent

Terwijl actrice Scarlett Johansson als een dolle het door haar vol gezongen Tom Waits-coveralbum aan het promoten is, besloot de man zelf vorige week een persconferentie te beleggen. Niet om met ons te delen wat hij van de interpretaties van Johansson vindt, maar om zijn nieuwe Noord-Amerikaanse tour aan te kondigen.

Wie Waits live heeft gezien, weet dat de man behalve een briljant muzikant ook een begenadigd verhalenverteller is. Mochten zijn zwaar beschadigde stembanden het zingen ooit niet meer aankunnen, dan kan hij moeiteloos een tweede carrière als cabaretier beginnen. Weinig verrassend dat het filmpje met ‘hoogtepunten uit de Tom Waits persconferentie’ op zijn site erg vermakelijk is.

Op onnavolgbare Waits-wijze legt de man de uitzonderlijk enthousiaste journalisten uit wat de diepere betekenis is van de route van zijn tour en dat het acroniem PEHDTSCKJMBA staat voor de beginletters van de steden die hij aandoet.

Art Brut-voorman Eddie Argos heeft tig zijprojectjes. Eén daarvan, Everybody Was In The French Resistance... Now, heeft als enige doel om ‘in popliedjes gemaakte fouten recht te zetten’. Zo krijgt Martha Reeves van Motown-band Martha & the Vandellas een reactie op de hit Jimmy Mack. Argos zingt in het hem typerende parlando ‘Hey, it’s Jimmy Mack, yeah, I heard your track, and if that’s your attitude, I’m never coming back!’

Popprinsesje Avril Lavigne die recent scoorde met een nummer waarin ze iemands vriendje wilde afpakken, krijgt te horen dat hij al een ‘G.I.R.L.F.R.E.N.’ (zonder ‘d’, want zo spreekt zij het uit) heeft: ‘I thought we’d better spell it out’.

www.tomwaits.com, www.myspace.com/fixingthecharts

    • Anke Meijer