TV kan bijna op straat worden gezet

Live televisie kijken op de pc gaat steeds beter. De ontvangers zijn klein en ook via internet wordt live tv doorgegeven.

Tussen twee vingers past een stick waarmee de pc een tv wordt.

Televisie kijken op de pc is niet nieuw, zo zijn al jaren pc-kaarten te koop waarmee televisie op de pc te ontvangen is. Daarna kwamen er ontvangers die op de usb-poort konden worden aangesloten. Aanvankelijk waren dat nog kloeke apparaten, nu zijn ze vaak zo klein als een sigarettenaansteker.

De ontvangers zijn in drie varianten te koop: voor analoge of voor digitale televisie of voor allebei. Voor analoge tv moet de gebruiker een kabel aansluiten, voor digitale tv een meegeleverde mini-antenne.

Voor Nederland was de laatste categorie – de zogeheten dvb-t-ontvangers (de afkorting staat voor digital video broadcasting-terrestrial, dat wil zeggen: digitale televisie via landzenders) – tot voor kort niet interessant omdat digitale ethertelevisie in ons land (Digitenne) door KPN gecodeerd wordt doorgegeven, maar sinds eind vorig jaar zijn de drie publieke omroepen en regionale publieke omroep vrij te ontvangen.

In omringende landen is de keuze overigens groter, vooral in Engeland, waar nagenoeg iedere zender free to air wordt doorgegeven. Voordeel van zo’n usb-ontvanger is dat hij overal mee naartoe genomen kan worden.

In Nederland worden vooral ontvangers aangeboden van Pinnacle en Hauppauge, die alleen onder Windows draaien. Mac-gebruikers zijn aangewezen op tamelijk dure ontvangers van Miglia en Elgato. Een nieuwkomer is Equinux met de goedkope TubeStick dvb-t.

Bij de aanschaf van een dvb-t-stick (afhankelijk van de mogelijkheden in prijs variërend van 50 tot 130 euro) moet op een aantal zaken worden gelet. De kwaliteit van de ontvangers en de mogelijkheden die ze hebben, kunnen sterk verschillen. Niet iedere ontvanger geeft bijvoorbeeld stereogeluid weer of heeft afstandsbediening. Hoewel via Digitenne ook radio te ontvangen is, biedt de software die mogelijkheid vaak niet.

Pinnacle heeft zijn ontvangeraanbod onlangs vernieuwd met hd-ontvangst (hoge resolutie), maar in Nederland is via de ether nog geen hd te ontvangen.

Nagenoeg iedere tv-stick wordt geleverd met software waarmee uitzendingen kunnen worden opgenomen, maar in de praktijk zal dat niet zo vaak gebruikt worden. Tv kijken op de pc is toch wat anders dan kijken op een groot scherm, leuk om het nieuws te volgen, maar niet om een lange documentaire of film uit te kijken. Ook de beeldkwaliteit kan niet tippen aan die van een echte televisie.

Wie toch beeldvullend op zijn pc wil kijken, kan dan ook maar beter een monitor met ingebouwde ontvanger kopen.

Handig zijn verder de elektronische programmagidsen ter vervanging van de papieren gids, maar voor de actuele data moet de kijker vaak een abonnement afsluiten.

De vraag is trouwens of losse ontvangers nog lang nodig zijn. Via internet kan tegenwoordig ook al live televisie worden gekeken. Nu is het aanbod nog illegaal en van slechte kwaliteit, maar bedrijven als Joost en Zattoo zijn hard bezig om een volwaardig alternatief te ontwikkelen. Zattoo biedt in een aantal Europese landen al een pakket aan dat vergelijkbaar is met de kabel. Later dit jaar hoopt het bedrijf ook in Nederland zijn diensten aan te bieden.

    • Jan Libbenga