Topman is kritiek op zijn salaris zat

Topmannen van Nederlandse bedrijven hebben er genoeg van om afgeschilderd te worden als zakkenvullers. Ze voelen zich volgens KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer zelfs „gediscrimineerd”. Dat zegt hij in het boek Het grote graaien van Volkskrantjournalist Xander van Uffelen, dat morgen verschijnt. Van Uffelen sprak onder meer met (ex-)bestuurders van Shell, Aegon, Philips, Numico en Essent.

Volgens Shell-baas Jeroen van der Veer hoor je in Nederland niemand over topvoetballers en topadvocaten, terwijl Shell tot vijf grootste bedrijven ter wereld behoort en niet één Shell-directeur in de Quote 500-rijkenlijst staat. „Dat vergeten mensen.”

Essent-topman Michiel Boersma noemt vooral de reacties van politici op zijn salaris „beschamend”. „De aanval was op mij als persoon gericht en dat kwetst je. Je hoort opmerkingen als graaier dit en graaier dat, een Kamerlid onwaardig.”

Volgens Scheepbouwer van KPN is de aanhoudende kritiek op de topsalarissen slecht voor de Nederlandse economie. „Door alle ophef zullen bedrijven minder activiteiten in Nederland gaan ontwikkelen en zal het talent wegtrekken.” Oud-bestuursvoorzitter Kees Storm van Aegon zegt in het boek dat het verplaatsen van een hoofdkantoor een fluitje van een cent is. „Ik heb het uitgezocht, je kunt overnight de directie verplaatsen naar een ander land. Als Aegon zijn hoofdkantoor naar Baltimore verplaatst, zal je zien hoe snel Nederlandse journalisten het bedrijf vergeten.”