Televisie Voorkeur

Een draaiende flat die energie opwekt. Asfalt als oplossing voor het klimaatprobleem, een compleet klimaatneutrale stad. Nederland vol met windmolens en darmbacteriën die waterstof maken. Steeds worden nieuwe dingen verzonnen om op een alternatieve manier energie op te wekken, maar het is de vraag of dat genoeg is. In het programma De toekomst is nu wordt onderzocht waar over vijftig jaar de energie vandaan komt. Ned.2, 19.25-19.55u. Nederland, Medemblik, 23-05-07 Windsurfen tijdens de Breitling Regatta 2007 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over het aanstaande rookverbod in de horeca. Over een paar weken gaat dat verbod in. Vooral kleinere cafés maken zich ernstig zorgen over de gevolgen voor hun omzet.De vraag is wie er moet optreden als iemand toch een sigaret opsteekt en wie een boete krijgt als er toch iemand rookt. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Verslaggever Silvia Brens reisde vijf dagen door Birma, op een toeristenvisum want de autoriteiten verstrekken geen visa aan journalisten. Met een kleine videocamera filmde ze de gevolgen van de cycloon en sprak met overlevenden van de ramp. Ook interviewde ze westerse hulpverleners die door tegenwerking van de militaire junta hun werk niet kunnen doen. Geen enkele westerling krijgt toegang tot de getroffen delta. Brens heeft de beelden het land uit weten te smokkelen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over een nieuwe korte film waarin ex-pats hun afschuw uitspreken over de huidige ontwikkelingen in Nederland; percussionist Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) vertelt over een drumproject voor gehandicapten. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Jan Mulder somt zijn top 5 op van hoogtepunten uit het afgelopen seizoen; Jack van Gelder vertelt over de kunst van het voetbalcommentaar; Giel Beelen kondigt zijn nieuwe tv-programma Factor Giel aan, waarin hij als lijdend voorwerp schokkende experimenten ondergaat, en een optreden van Moke, het afgelopen seizoen de huisband. Marc Marie Huijbregts is tafelheer bij Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 19.30-20.25u.

Katja en Sophie. Gesprek met tv-persoonlijkheid en moeder Yvon Jaspers en met GroenLinks-leider en moeder van een tweeling Femke Halsema over emancipatie, die bij de moderne vrouw tot grote verwarring schijnt te leiden. Verder praten ze met Neelie Kroes, onder meer over haar plaats in de Time top-100. Ned.3, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Alexander Pechtold, Kamerlid voor D66, over zijn bezwaren tegen het ‘populisme’ van Rita Verdonk en Geert Wilders; Peter R. de Vries vertelt nog eens over de undercoveractie in de zaak-Holloway; Cisca Dresselhuys over haar afscheid als hoofdredactrice van Opzij en Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal Internationaal duidt de ontwikkelingen in het voetbal. Ned.1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Gasten zijn Sarah Jessica Parker, de ster uit Sex and the City , politiek commentator Andrew Marr, en acteur Anthony Head, één van de hoofdrolspelers in de succesvolle Britse televisieserie The Invisibles. BBC 1, 2335-0.35u.

informatief

Werken aan werk: Tassen. Documentaire van Peter de Swart over ontwerpster Hester van Eeghen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Vermist. Interview met Sandra van der Valk, dochter van de sinds 7 januari 2001 vermiste Corrie van der Valk. Zij blikt terug op de gebeurtenissen van de afgelopen zeven jaar. Corrie is inmiddels doodverklaard door de rechtbank Arnhem, maar wat er met haar is gebeurd, is nog altijd een groot raadsel. „Dat mijn vader verdacht werd, heeft ons echt diep geraakt. Omdat we ervan overtuigd zijn dat hij niets met de verdwijning van mijn moeder te maken heeft. Het vreet nog steeds aan mijn vader. Dan word je echt heel erg door elkaar geschud.” Ned.1, 20.30-21.30u.

De leugen regeert. Journalistiek discussieprogramma. Dierenliefhebber Belinda Meuldijk is woedend op EénVandaag dat haar als dom BN’ertje zou hebben neergezet. Koen Voskuil en Altan Erdogan van Nieuwe Revu en advocaat Marnix van der Werf debatteren over een artikel waarin juridisch adviseur Jonathan Tobing werd afgeschilderd als meesteroplichter. In de Mediaraad: redactiechef van nrc.next Hans Nijenhuis en Carel Kuyl, hoofdredacteur van Nova. Ned.2, 21.20-22.00u.

Metropolis: Het spel of de knikkers. Van de hanengevechten in Nicaragua tot de lootjesverkoper in Addis Abeba, van het gokken op sportuitslagen in Sports Cafés in Macedonië tot worstelende Indianenvrouwen uit Bolivia: overal ter wereld vergokken mensen hun geld op een andere manier. De correspondenten wagen een gokje. Ned.3, 23.55-0.25u.

film

Cinema.nl: Cannes 2008. Een interview met regisseur Steve McQueen over zijn nieuwe film Hunger; een reportage over de pogingen om een dozijn captains of industry warm te laten lopen voor investeringen in Nederlandse en internationale filmproducties en aandacht voor de nieuwe film van Nuri Bilge Ceylan, Three Monkeys. Ned.2, 23.50-0.15u.

Muziek

Later ... with Jools Holland. Muziek en gesprekjes met onder anderen Nick Cave And The Bad Seeds, The Raconteurs, Sharleen Spiteri, Boni Iver, Glasvegas, Chatham County Line en Mary Wilson. BBC 2, 0.35-1.35u.

sport

NOS Sportjournaal. Wielrennen: Giro d’Italia. Verder onder andere het ATP-tennistoernooi in Hamburg en de halve finale van het WK ijshockey Rusland-Finland in Canada. Ned.3, 22.35-23.05u.