Stemmen op een Goed boek

Dit jaar is er massaal gestemd op favoriete boeken voor de Nederlandse Kinderjury 2008.

Omslag Oorlogsgeheimen
Omslag Oorlogsgeheimen

Hello Uden, may I have your votes please? Kinderen uit het hele land konden afgelopen woensdag voor het laatst stemmen op hun favoriete boek uit 2007 voor de Nederlandse Kinderjury 2008 in de leeftijdsgroepen 6-9 jaar en 9-12 jaar.

Coby Oosterveld, jeugdbibliothecaresse in Uden, nog niet klaar met het tellen van de stemmen, zag een paar boeken opvallend vaak terugkeren. Karlijn Stoffels’ Het geheim van het gestolen grafbeeld, bijvoorbeeld, en Heksje Lilly. Piraten, ahoy! van Knister. Ze vermoedt dat ook Weerwolfgeheimen van Paul van Loon hoge ogen gooit.

In Dokkum zal jeugdbibliothecaris Christien van der Meulen de uitslag van de Kinderjury 2008 persoonlijk bekendmaken op de scholen in het stadje. In haar bibliotheek zag ze dat veel lezers 100 % Anna van Niki Smit leenden, zelf vond ze Op zoek naar Joshua door Else van Erkel een heel bijzonder boek.

De shortlist van de genomineerde boeken is nog niet bekend. Die volgt 28 mei, als ook de Senaat van de Kinderjury in Amsterdam wordt geïnstalleerd door Wereldboekenstad-burgemeester Job Cohen. Kinderen konden in bibliotheken, scholen en via internet boeken nomineren.

Ondertussen heeft de Amstelveense bibliotheek een heel éígen kinderjury gehouden, met drie aparte leesbijeenkomsten. „We houden het liever wat kleinschaliger”, zegt Annemarie Mikx van de bibliotheek. De uitslag is ook al bekend, nadat er „massaal’ is gestemd. In Amstelveen staat Sabine Wisman met Hoe word ik een zeemeerman? op één in de categorie 6-9 terwijl Jacques Vriens Oorlogsgeheimen wint in de leeftijdsgroep 9-12 jaar. Morgen is het feest en komt schrijver Ruben Prins langs.