Spice Market

Er zijn tientallen, misschien wel honderden plekken in New York waar je goed kunt eten. Ik heb heus mijn best gedaan (3x ontbijten, 2x lunchen, talloze snackstops), maar kwam er in een week niet doorheen.

Van de restaurants waar ik wel gegeten heb, was ik van één erg onder de indruk. Niet om de buitensporige afmetingen of de over the top decadente decoratie. Ik houd niet van grote restaurants en nog minder van überdesign. Maar het eten bij Spice Market was zo onvergetelijk spannend en lekker dat ik Jean-Georges Vongerichten al dat trendy gedoe meteen vergaf.

Vongerichten is eigenaar van 18 restaurants over de hele wereld en vooral geroemd om zijn fusion aanpak. Behalve bij Spice Market, dat zich richt op pan-Aziatische streetfood, at ik ook bij Vong, met een iets klassiekere Frans-Thaise keuken. Ondersteboven van al die fantastische smaken kocht het boek Asian flavors of Jean-Georges, waaruit ik onderstaand recept voor kipsaté met pindasaus pikte.

Voor 4 personen, voor de pindasaus:

1 theelepel arachideolie

1 el Thaise rode currypasta

1 eetlepel suiker

1 blik kokosmelk (a 400 ml)

225 g geroosterde pinda’s, middelfijn gehakt

1 eetlepel lichte sojasaus

Voor de marinade:

1 eetlepel korianderzaad

1 theelepel komijnzaad

3 sjalotten, fijngehakt

75 g geroosterde pinda’s

1 blikje kokosmelk (à 125 ml)

1½ eetlepel palmsuiker (of rietsuiker)

1 theelepel gemalen geelwortel

2 eetlepels Thaise vissaus

1 eetlepel whisky

¼ theelepel zout

Voor de saté:

1 pond kipfilet, in dobbelstenen

verder nodig: bamboe satéstokjes (een uur geweekt in water)

De pindasaus: Verhit de arachideolie in een kleine (saus)pan. Voeg wanneer de olie op het punt staat te gaan roken de currypasta en suiker toe. Laat al roerend een minuut bakken. Voeg kokosmelk toe en breng het mengsel aan de kook. Roer pinda’s en sojasaus erdoor. Proef en maak op smaak met zout en verse zwarte peper.

De marinade: Rooster het koriander- en komijnzaad al omschuddend in een koekenpan tot ze gaan geuren. Doe de zaadjes in een vijzel, laat ze afkoelen en maal ze fijn. Doe de gehakte sjalot, de pinda’s, de gevijzelde specerijen in een blender en pureer tot een pasta (of doe dit met een staafmixer of in de vijzel). Voeg de kokosmelk, palmsuiker, geelwortel, vissaus, whisky en zout toe en pureer tot een gladde massa. Schenk de marinade in een ondiep bord.

De saté: Rijg steeds drie dobbelsteentjes kipfilet aan een houten stokje. Rol spiesjes door marinade en laat ze marineren terwijl je de barbecue aanmaakt. Bestrooi saté met zout en peper en rooster ze rondom bruin en gaar op de barbecue. Warm zo nodig de pindasaus op en serveer bij de kipsaté.

Janneke Vreugdenhil

Lees meer over Vongerichten op www.jean-georges.com. Maak jij de lekkerste sateetjes van de hele buurt? Stuur je recept naar www.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil